MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

November - Aechmea

325 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De novembermaand heeft als ultieme woonplant de Aechmea. Een tropische kokerplant die als zonnige verschijning je huiskamer in vuur en vlam zet.

Deze gepassioneerde dame is prachtig om mee te stylen. En, kan zelfs in één keer het saaiste hoekje een warme uitstraling geven. Zie hoe zij heel zelfverzekerd haar grote, bijzondere bloemen showt…  

Braziliaanse beauty

Aechmea, ze is mooi, ze is spannend. En ze verwacht dan ook dat jij aan haar voeten ligt. Je geduld wordt beloond met fantastische bloemen. Aechmea, ook wel koker-bromelia genoemd, telt ongeveer 150 soorten uit de tropen en subtropen van Midden- en Zuid-Amerika. De bloemkleuren lopen uiteen van blauw, violet, rood, wit en groen tot geel. Het Aechmea ‘speciale’ is bovendien dat de bloemen vanzelf van kleur kunnen veranderen… voor nog meer en onverwacht effect.

Modebloemen

De bekendste kokerbromelia’s hebben een ware ‘catwalk look’ dankzij sierlijke bloemen. Eén van de meest geliefde Aechmea fasciata soorten zijn ‘Morgana’ en ‘Primera’ met een knalroze bloem. Mevrouw ‘Blue Rain’ heeft een eigen stijl: zij laat haar blauwe bloemen tot ver boven het blad rijken. Kortom, als het tropisch anders moet zijn, kies je Aechmea.

Pure bladmagie

De Aechmea bloemen betoveren, maar wist je dat ze ook opmerkelijke bladeren hebben? Ook hier geldt: afwisseling! Wil je lange bladslippen met gave randen, of met lekkere prikkels? Het blad is altijd gebogen als gootjes die het water opvangen. Het grijsgroene effect en de doorgaans echt opvallende strepen maken het blad extra aantrekkelijk. De basis van iedere bromelia is een speciale water-houdende koker: hiermee verzamelt ze haar drinkwater… iedere Aechmea is zó apart dat je er wel naar om móet kijken.

Verzorgingstips

Het verzorgen van Aechmea is voor iedereen, ook zonder groene vingers meer dan makkelijk. Deze woonplant kan in een relatief kleine pot gehouden worden. Zorg voor licht maar geen volle zon. Geef regelmatig een beetje water in haar koker maar overdrijf niet. Dat doet deze bromelia wel voor je.

 

Oktober 2008 / BBH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen