MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

November : Bomen in zuilvorm

548 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bomen in zuilvorm


Bomen zorgen voor hoogtewerking in de tuin. Dat lukt met levende bomen veel beter dan met welke constructie ook. Een boom heeft altijd meer te bieden. En het is echt niet zo dat een hoge boom meteen ook de hele tuin in beslag zal nemen. Er zijn genoeg bomen die heel smal, zuilvormig uitgroeien, zoals de beroemde cipressen (Cupressus sempervirens) uit het Middellandse-Zeegebied en de Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica’) die daar al duizenden jaren worden aangeplant. Wie even zoekt ontdekt hele series fantastische mogelijkheden voor een smal opgaand silhouet. pph_november.jpg
Laat uw keuze dus niet beperken tot kleinblijvende bomen (ook heel mooi!), maar vraag naar slanke élégance bij de bomen voor uw tuin. Er zijn bijvoorbeeld heel veel pijldunne coniferen. Daarop zullen we hier niet verder ingaan, want de wisseling van de seizoenen die bladverliezende zuilvormige bomen tonen, is zo mogelijk nog aantrekkelijker, zeker als ook de bloei opvallend is of herfstkleur een rol speelt. 

Goede zuilvormen hebben bijvoorbeeld de al genoemde Populus nigra ‘Italica’, de schitterend bloeiende sierkers (lichtroze tot wit) Prunus serrulata ‘Amanogawa’, de zomereik Quercus robur ‘Fastigiata’, de wit bloeiende Robinia pseudoacacia ‘Pyramidalis’ en de lijsterbes  Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’ (witte bloei, oranjerode vruchten, gele herfstkleur).

Maar wij vragen speciale aandacht voor: - Acer platanoides ‘Columnare’, een Noorse esdoorn die van nature dicht en vrij smal blijft (maximaal 5 m) maar dan wel tot 12 m hoogte kan uitgroeien. Een heel mooie boom waaraan in het voorjaar (vaak nog voor het blad) trossen gele bloemen verschijnen. In de herfst verkleurt het blad prachtig geel.  - Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’, een haagbeuk die 10 m hoog en 3 m breed kan worden en in april-mei met groene katjes bloeit (voor het blad). Het volgroene blad loopt lichtgroen uit en kleurt geel in de herfst als ook de trossen vruchtnootjes aanwezig zijn. - Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold’, een zuilvormige beuk met fris geel blad dat ’s zomers iets groen kleurt, maar in de herfst weer goudgeel wordt, daarna warmbruin en dat ’s winters lang blijft hangen. Maximale breedte 3 m, hoogte na 10 jaar 8 m. Zeer winterhard. Deze bomen worden regelmatig als weinig ruimte eisende straatboom aangeplant en zijn ook ideaal als huisboom in een wat kleinere voortuin.

Goed planten In container (grote pot) gekweekt kunt u deze bomen altijd planten (zolang het niet vriest). Voor bomen die met ingegaasde kluit worden geleverd, is het nu een ideale planttijd. Plant in een voldoende ruim plantgat en verbeter de grond in het plantgat voor u plant. Op winderige plekken is het plaatsen van een steunende boompaal aan te raden. Geef na het inplanten royaal water.

Tuintips voor november November is perfect om licht onderhoud te plegen: een tuinhekje maken, hang- en sluitwerk oliën, een schutting of klimrek voor planten repareren enz. Zandbak goed afdekken. Denk aan het afsluiten van buitenkranen en het leeg laten lopen van sproeisystemen. Het is nu perfecte planttijd voor bladverliezende bomen en heesters. Afgestorven plantmateriaal dat groenblijvers kan verstikken, weghalen. In het water hangend dood plantenmateriaal uit de vijver verwijderen. Voorjaarsbloeiende bollen planten. Denk aan de vogels: zorg voor een voerplek en vogeldrinkbak en geniet van wat daar allemaal op afkomt.

Oktober 2008/ pph

[bomen in zuilvorm - zuilvormige bomen -/artikel.asp?id=18174]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen