MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

November - Cymbidium

1292 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Overweldigend op een elegante manier en uitgerekend in bloei als de rest haar winterslaap houdt: als één orchidee de show kan stelen, is het Cymbidium wel.   


Iron Lady

Stijlvol, mooi en overrompelend, dat is Cymbidium, de enige orchidee die eruit ziet als een volle kamerplant. Ideaal instapmodel voor beginnende orchideeliefhebbers, onvergetelijk cadeau voor een dierbare en vooral een smaakmaker in huis: het is het soort kamerplant dat naar je lacht, lonkt en ‘Kom eens even bij me zitten’ lijkt te zeggen. Uit robuuste bovengrondse knollen groeien weelderig groene spitse deinende bladen. Daartussen komt een stengel omhoog die topzwaar lijkt door het aantal bloemen die twee tot drie maanden door blijven bloeien. Cymbidiums zijn ijzersterke doorzetters die vergevingsgezind tegenover verwaarlozing staan en zelfs mensen zonder groene vingers verrassen met bloemen, bloemen en nog eens bloemen.

Licht in donkere dagen

In het wild komt Cymbidium voor in Zuid-Oost Azië, waar ze een voorkeur heeft voor koele berghellingen, al groeit ze even onverstoorbaar op savannes. Er zijn meer dan veertig variaties in allerlei kleuren, de eerste werd officieel omschreven in 1799. In tegenstelling tot haar meeste collega’s groeit ze in de grond en heeft waterwortels in plaats van luchtwortels, zodat ze graag gedompeld wil worden om zich te voeden. Cymbidium is misschien wel extra begeerlijk omdat de orchidee niet het hele jaar door verkrijgbaar is, maar alleen in herfst en winter: echt een weerzien om je op te verheugen.

Happy Housemate

  • Locatie: Zonnige plaats, met frisse lucht en licht dat door een gordijn wordt gefilterd.
  • Temperatuur: 10-20 º C.
  • Verzorging: Groene blad vernevelen en daarbij de bloemen ongemoeid laten, potkluit eens per week dompelen en goed laten uitlekken.
  • Nog even dit: Een uitgebloeide Cymbidium heeft koelte en rust nodig om voldoende op krachten te komen voor een tweede bloei. Eens per twee, drie weken dompelen en uit laten lekken volstaat.

 

Nice to know

  • De bloei van Cymbidium – twee tot drie maanden – staat ongeveer gelijk aan de maximum periode dat een mens hevig verliefd kan zijn. Om die reden staan de bloemen bekend als ‘Petals of Passion’, ofwel ‘Bloesems der Hartstocht’.
  • Waar de meeste kamerplanten met levenservaring wat aan kracht inboeten, is Cymbidium een groene sjamaan die maar blijft doorgaan: hoe ouder de plant, hoe meer bloeiende takken hij kan voortbrengen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen