MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

November - Gezellig buiten

497 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In het late najaar, tijdens de winter en in het heel vroege voorjaar is een vrolijke, warme kleur buiten in de tuin, op het terras of balkon een ware verademing. Als daar ook nog een heerlijke geur bij komt, is het effect helemaal geweldig. Dat lukt met een aantal kleine heesters die het zelfs in plantenbakken op terras of balkon uitstekend doen. Plant ze nu om er de komende maanden steeds weer van te genieten. Uw zomerbloemen zijn uitgebloeid. Ruim de bakken waarin die groeiden niet op, maar maak ze schoon, bekleed ze van binnen met noppenfolie voor isolatie (drainagegaten vrijlaten), vul ze met verse potgrond en zet er uw winterkleurplanten in. In de volle grond van uw tuin doen ze het natuurlijk ook.

Skimmia japonica Rubella

 

Waar we het over hebben?

Over enkele bijzondere heestersoorten die doen wat we beloven. Ze zorgen voor kleur en geur tijdens de wintermaanden. De eerste die we noemen is Skimmia japonica ‘Rubella’, een mannelijke cultivar van dit groenblijvende heestertje dat de hele winter door dikke trossen dieprode knoppen draagt die fraai afsteken tegen het leerachtige, warmgroene blad. Tijdens windstille winterdagen kunt u hun zoete geur ruiken. Door strenge kou wordt de kleur nog dieper en krijgen ook de bladeren een rode rand. Als deze plant in maart/april open bloeit kan hij vrouwelijke Skimmia’s bestuiven. Zo’n vrouwelijk ras is bijv. Skimmia japonica ‘Nymans’ dat wit bloeit en daarna keiharde, felrode bessen vormt die heel lang aan de plant blijven omdat de vogels ze niet lusten. Een andere, zeer bekende besvormende Skimmia japonica is ‘Veitchii’.  De eveneens vrouwelijke cultivar ‘Kew White’ vormt witte bessen. Het ras ‘Fragrant Cloud’ geurt extra sterk.

Bloemen en bessen

Skimmia reevesiana is een heestertje uit China dat maar 50 cm hoog wordt, maar deze soort is van nature tweeslachtig. Hij kan dus zichzelf bestuiven, waardoor iedere plant na de bloei (wit, in mei) bessen vormt. Die rijpen in de herfst en ze zijn donkerrood. Ook bij deze soort blijven ze heel lang aan de struikjes. U kunt ze nu met hun kleurige bessen kopen. In de natuur is nooit iets voor honderd procent geldig. Er zijn altijd uitzonderingen: zo komt het dat er van deze soort toch een mannelijke cultivar bestaat, ‘Ruby King’ die dus geen bessen vormt, maar wel de hele winter mooie rode bloemknoppen toont. 

Gaultheria procumbens is een klein, kruipend, wintergroen en bodembedekkend heestertje uit Noord-Amerika. Deze plant wordt niet hoger dan 15 cm en heeft leerachtig, glanzend, groen blad. Hij bloeit in juli-augustus met witte bloempjes (maar heel onopvallend) waarna kogelronde, rode bessen worden gevormd die ook bij deze soort lang aanblijven.

 

Skimmia Skimmia

Gaultheria procumbens Gaultheria procumbens

Verzorging

Al deze planten doen het uitstekend op een licht beschaduwde plek. Maar wel in kalkarme grond. Normale potgrond is prima, heideplantengrond is beter. Snoei is eigenlijk nooit nodig, maar de kleurrijke takken met blad en knoppen of bessen worden wel heel graag in kerststukjes verwerkt.

Mooie combinaties

De genoemde planten zijn erg fraai samen met andere, kleine, zure grond minnende planten zoals dwergconiferen, winterheide, maar ook een combinatie met een Helleborus-soort (bijv. de kerstroos, H. niger) is heel mooi.

Tuintips voor november

Zorg voor winterbescherming van uw gevoelige vaste planten (winterdek). Bij goed weer het gazon nog een laatste keer maaien. Regentonnen, watercontainers e.d. leegmaken. Sproeisystemen en buitenwaterleiding aftappen. Reparaties in de tuin uitvoeren. Bladverliezende bomen en heesters (ver)planten. Bolgewassen planten. Tuinmeubilair schoonmaken en opruimen. Zorg voor strooizand tegen gladheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen