MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Plant eens een andere soort haag...

40094 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 16 November 2023 Volg Eddy G.

Naarmate het leven drukker en ingewikkelder wordt, hebben we meer behoefte aan beslotenheid en privacy. Dan zijn hagen ideaal rond onze buitenruimte. Maar behalve dat ze begrenzen en die broodnodige privacy geven, doen levende hagen nog meer: ze breken de wind, zodat het erachter luw is en vormen een prachtige achtergrond voor allerlei andere planten.

Fijnbladige hagen verspreiden geluiden (verkeer, kinderen op een schoolplein), waardoor die minder hinderlijk worden en halen vuil en (fijn)stof uit de lucht. Veel hagen laten zich uitstekend snoeien, andere kunnen geweldig bloeien en geuren, sommige zijn ondoordringbaar, en er zijn behalve bladverliezende hagen waar de laagstaande zon ’s winters doorheen kan schijnen, veel groenblijvende die altijd gesloten blijven. De bekende beukenhagen zijn een soort tussenvorm: beuken houden ’s winters hun goudbruine dode blad vast tot er in het voorjaar nieuw blad uitloopt. 

Beukenhagen (Fagus), coniferenhagen, haagbeukhagen (Carpinus), liguster- en laurierkershagen (Prunus laurocerasus) zijn allemaal heel bekende soorten, maar er zijn er meer. Minstens zo goed, maar nog veel te weinig toegepast zijn bijvoorbeeld:

  • Olijfwilg (Elaeagnus × ebbingei) – een heester (tot 3 m) met prachtig glanzend, frisgroen blad en in de herfst heerlijk geurende, zilverwitte bloempjes. Uitstekend te snoeien en sterk.
  • Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) – deze soort kan 4 m hoog worden, is net zo goed snoeibaar als de gewone laurierkers, maar het wintergroene blad is veel fijner. Bloeit in de lente met witte bloemtrossen. Het blad groeit aan rode steeltjes. Een sierlijke plant.
  • Schijnhulst (Osmanthus heterophyllus) heeft groenblijvend hulstachtig blad en in de herfst zoetgeurende, witte trosjes bloemen. Groeit vrij langzaam (dus beter wat grotere maten kopen) en wordt (ongesnoeid) ca. 3 m hoog. Deze soort doet het ook goed in halfschaduw. Er zijn ook bontbladige cultivars.
  • Ook Osmanthus burkwoodii is een fraaie groenblijvende heester die geschikt is voor brede hagen of voor groepsbeplantingen. Hij heeft donkergroen blad en draagt witte, heerlijk geurende bloempjes in het vroege voorjaar. Wordt tot 2.5 m hoog
  • Viburnum (Viburnum tinus ‘Gwenlian’) – een bladhoudende, langzaam groeiende heester met lancetvormig blad en de hele winter door prachtige, rozewitte trossen geurende bloemen. Wel wat gevoelig voor strenge vorst, dan kunnen de planten invriezen. Maar zo’n haag (tot 1,5 m hoog) is een juweel.
  • Glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin') is een opvallende, bladhoudende,  roodbladige struik die geschikt is voor een hoge haag. Het jonge blad kleurt mooi rood. Wordt tot 4 m hoog.
     

osmanthus_heterophyllus_b.jpg
prunus_lusitanica_b.jpg

Natuurlijk is er meer

Wat dacht u van een fantastisch bloeiende haag van de Japanse bottelroos (Rosa rugosa) of van de bloedrood bloeiende Ribes sanguineum, van zilverbonte hulst  (Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’), hoge dwergmispelsoorten (Cotoneaster) of Japanse sierkwee (Chaenomeles). Zelfs van de gele kornoelje (Cornus mas) zijn prachtig gesnoeide hagen te vormen. Er is zoveel schitterends en wat zo leuk is: met een haag bevordert u ook natuur en milieu enorm. Denk bijvoorbeeld aan al die vogelsoorten die erin schuilen en nestelen. Dat is een plezier op zich, vooral in minder zwaar gesnoeide, zogenaamde ‘losse’ hagen waarin de planten meer hun natuurlijker vorm mogen behouden.  

3 reacties

  • Ria S. Ria S. Misschien ook handig om de regels voor het planten van een haag te vermelden. Om toekomstige burenruzies te vermijden.
    Vrijdag 1 November 2019 om 09:23
  • Hugo H. Hugo H. Hagen laten toe dat egels en ander klein gespuis vrij kan foerageren. Als je toch voor een harde bekaertafsluiting gekozen hebt, misschien overwegen een paar doorgangen te maken. De dieren gaan er je dankbaar voor zien.
    Vrijdag 17 November 2023 om 08:43
  • Chris V. Chris V. @ Ria: die regels verschillen lokaal nogal eens, dus dat is moeilijk in het algemeen. Beter is het eens na te vragen bij de gemeente.
    Vrijdag 17 November 2023 om 14:04

Log in om een reactie te plaatsen