MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nut en plezier van een serre

8509 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nut en plezier van een serre

Een serre is de droom van elke tuinliefhebber. In de late herfst en vooral in de winter stopt voor veel mensen het tuinseizoen. Wie echter over een serre beschikt kan nog een tijdje doorgaan met tuinieren en kan straks in het voorjaar met een flinke voorsprong opnieuw beginnen. Een serre is niet alleen handig om je eigen groenten te kweken. In het najaar komt er wat ruimte vrij in de serre en die kan je handig gebruiken om terrasplanten en andere planten een winterbescherming te geven.

aluhobbypoly.jpg


Zo kunnen in het najaar allerlei vaste planten gesplitst worden. Voor een aantal vaste planten is dit niet altijd risicovrij. Als je gesplitste exemplaren in potten zet en in een serre kan plaatsen loop je geen enkel risico, terwijl hun lotgenoten in volle grond toch steeds verzwakt de winter in gaan.

Kruiden zoals rozemarijn, salie, laurier, lavendel, peterselie kunnen buiten schade oplopen door koude wind of nachtvorst. In een serre staan ze veilig en zo beschik je ook in de winter over verse kruiden.

Bloembollen kunnen in potten worden geplant. Zet ze in de serre en je beschikt in het vroege voorjaar al vlug over bloei.

De zuiderse terrasplanten vinden in een serre een ideaal onderkomen: een lichte en vooral vorstvrije plaats. Voor ze naar binnen worden gehaald is het wel noodzakelijk om ze goed te controleren op aantastingen van insecten of schimmels. De kleinste aantasting kan al snel een plaag worden omdat niet alleen de planten, maar ook de belagers zich goed voelen in een serre.

 

ONDERHOUD

Voor wie reeds over een serre beschikt is het belangrijk om te zorgen voor een propere serre. Een goede hygiëne zowel binnen als buiten vermindert de kans op schimmelinfecties en aantasting door bladluizen en andere insecten. Na een druk tuinseizoen is het nodig om de serre op het einde van de zomer of in de herfst een grote schoonmaakbeurt te geven. Het beste is de schoonmaak uit te voeren net voor de grote koude, op een droge dag, zodat we de planten nog buiten kunnen plaatsen.

Wat moet er gebeuren?

 • Kapotte ruiten worden vervangen.
 • De ruiten worden gewassen met water (eventueel met een hoge druk reiniger). In het geval dat de ruiten heel vuil zijn kan eventueel wat bleekwater aan het water worden toegevoegd (1l bleekwater op 10 liter water). Grondig naspoelen met gewoon water. Vooral mos moet worden verwijderd.
 • Reinig en desinfecteer de werktafels en schappen.
 • Onkruid verwijderen.
 • Vuil uit de goten verwijderen.

Uiteraard is niet enkel de hygiëne belangrijk. Met een serre creëer je altijd een artificiële omgeving voor je planten daarom moet je zorgen dat de omstandigheden binnenin voldoen ; er moet voldoende licht zijn, water, warmte en lucht(vochtigheid), De planten hebben eigenlijk geen behoefte aan hoge temperaturen. Ze zijn in rust en dan volstaat een lichte vorstvrije plaats voor de meesten.

Enkele regels

 • kwetsbare tropische planten kunnen beter in een huiskamer worden geplaatst.
 • zorg voor een goede isolatie in combinatie met een efficiënte verluchting.
 • een afdoende bescherming tegen te felle zon die ook in de winter achter glas voor hoge temperaturen kan zorgen.
 • zorg voor een vrij constante temperatuur, grote temperatuurschommelingen hebben een slechte invloed op de groei en bloei van de planten. Door te hoge temperaturen kan de plant geprikkeld worden om te gaan groeien en deze nieuwe scheuten zullen te zwak en te slap zijn. Voor de meeste planten volstaan temperaturen tussen 5° en 10°C.
 • de vochtigheidsgraad moet op peil gehouden worden. Sommige serres zullen bij echte vrieskou toch nog bijverwarming moeten krijgen. In veel gevallen kan een isolatie met noppenfolie al voldoende zijn maar soms moet er wel bijverwarming worden gebruikt. In ieder geval kan een isolatie met noppenfolie flink besparen op de verwarmingskosten.
   

  Voor verwarming kan u kiezen uit diverse mogelijkheden:

 • een elektrische kachel voorzien van een thermostaat.
 • petroleumvuurtjes of petroleumkachels
 • gaskacheltjes
 • grondverwarmingskabels.
   

Petroleumkacheltjes hebben het nadeel dat ze thermostatisch niet te regelen zijn. Ze geven ook een geur af. Daarom moet je bij verwarming met gaskacheltjes zorgen dat je de ruimte voldoende verlucht.

Regelmatig luchten is een noodzaak

 • hou steeds de temperatuur in de gaten, ook in de winter kan de temperatuur bij zonnige dagen achter glas hoog oplopen.
 • lucht enkel bij zonnig en vorstvrij weer
 • in de winter is ventilatie noodzakelijk om een vochtige atmosfeer te voorkomen.
   

Goed om weten:
Sneeuw op de serre geeft een extra isoleerlaag maar het verdonkert de ruimte wel gevoelig.

Meer info: www.acd.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen