MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ocimum basilicum - Basilicum

5935 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

basilicumbb.jpg

Naam

 Ocimum basilicum

Nederlandse naam

 Basilicum

Familie

 Lamiaceae/Labiatae ( Lipbloemigen)

Herkomst

 India, nu wereldwijd verspreid.  Veel gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee

Zaaien

 In het late voorjaar (eind mei) ter plaatse zaaien of in het  vroege (eind maart/ half april) voorjaar onder glas (15-20°C).  De zaden mogen slechts met een zeer dun laagje aarde  bedekt worden. De jonge plantjes afharden vooraleer ze  begin juni naar buiten te brengen

Hoogte

 20-40 cm

Bloeitijd

 juni- augustus. Kleine bloempjes.

Algemene kenmerken

 Geurig en smakelijk éénjarig kruid dat afhankelijk van de  soort kleine of grote aromatische bladeren heeft.  Een warmteminnende plant met vierkante, geribbelde  stengels en kleine, geurende witte bloempjes in de  zomer.  Er zijn diverse soorten die allemaal slechts subtiel  verschillen van geur en smaak.  Om de plant bossig te houden regelmatig blaadjes  knippen. Snij de blaadjes niet maar scheur ze.  Door te snijden krijgen de blaadjes lelijke bruine randen.  Opletten voor slakken.

 In de moestuin is Basilicum een goede buur voor  tomaten, appels, druiven, paprika's en asperges.  Bij tomaten helpt het om ziekten en insecten te  weerstaan en het stimuleert de ontwikkeling en de  smaak.  Zet Basilicum NIET in de buurt van wijnruit.  Wel combineren met peterselie en bonenkruid  

Standplaats/ habitat

 Vochtige maar goed doorlatende, vruchtbare grond.  Beschut.  Best in potten op het terras telen.  Basilicum houdt van warmte en heeft een zonnige  standplaats nodig.  Vooraleer je Basilicum buiten plaatst moet je zeker zijn  van voldoende warmte (ook 's nachts).  Best is om de plant in een serre of op een warme,  beschutte plaats te telen.

Keuken

 Dit populaire kruid is niet meer weg te denken uit de  mediterrane keuken en kent vele toepassingen.  Het combineert prima met tomaten,aubergines,  knoflook, courgettes.  Basilicum past goed bij salades, tomaten, pasta- en  eiergerechten.  In minestrone, tomatensaus en pesto. Bij mozzarella  kip en gepocheerde vis.

 Gebruik dit kruid steeds zo vers mogelijk.  Bij drogen verliest het een groot deel van zijn aroma.  De verse blaadjes pas op het einde van de kooktijd  toevoegen, niet meekoken.  Om te bewaren kan je best de blaadjes bestrooien met  wat zout en bewaren in een goede kwaliteitsolijfolie.

Gebruik

 Te gebruiken bij verkoudheden, griep.  Werkt positief op de spijsvertering.  De olie wordt gebruikt in parfums en zeep.  In massageoliën verlicht het de spieren.  Mondwater van basilicum zorgt voor een frisse adem.  (Neem een handvol blaadjes en overgiet die met 1/4l  heet water. Een kwartiertje laten trekken, zeven en  met het water de mond spoelen.

LET OP: het is niet aan te raden om basilicum te  gebruiken tijdens de zwangerschap.

Soorten

 O.b. 'Purple Ruffles': donkere, paarsrode soort  O.b. 'Purpereum': donkere paarsrode bladeren, niet     enkel aromatisch maar ook zeer decoratief.  O.b.'Minimum': met heel kleine blaadjes  O.b.'Citrodorum': citroenbasilicum, deze soort past     prima bij visgerechten of in desserts met ijscrème.     Deze soort doet het beter in een koel klimaat.  O.b.'Crispum': gekruld blad.  O.b.'Cinnamon': de geur lijkt op kaneel. Geschikt voor     gebruik in potpourri.

 

 KLASSIEKE PESTO:  Neem 2 volle handen basilicumblaadjes, was ze en dep  ze droog en verwijder de dikke steeltjes. Hak ze fijn  samen met 6 eetlepels pijnboompitten, 6 eetlepels  Parmezaanse kaas en 1 gepelde teen knoflook.  Vermeng dit met 2 dl olijfolie (koude persing).  Met peper en zout op smaak brengen.

 Je kan de pijnboompitten ook vervangen door walnoten  of amandelen.  

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen