MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ogenblikje

572 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ogenblikje


Alweer eind augustus, de tijd gaat snel. Ook een kwakkelzomertje gaat blijkbaar vlug voorbij. In de tuin borduurt de zomer echter rustig verder : planten pronken zodanig met hun voortplantingsorganen dat ze wel moéten opvallen. Hier hangt inderdaad hun nageslacht vanaf. Het komt er immers op aan stuifmeel op de stamper te krijgen. Anders geen vruchten en geen zaad.

clip_image001(135).jpg Een beetje Van Gogh…

Nu heeft de mens hier en daar wel een handje toegestoken : bepaalde cultivars zijn steriel, ze kunnen met andere woorden geen nakomelingen hebben. Het mooiste voorbeeld zijn de bolhortensia’s : alle bloempjes in de bloeiwijzen zijn onvruchtbaar. Je kan dus niet anders dan ze uit stek vermeerderen, zaaien kan niet. Maar het mensenoog heeft het op de ‘plant-aardige’ voortplantingsorganen gemunt :ze bevallen ons wel, bloemblaadjes vallen ons goed in het oog oog, strelen ons netvlies en brengen in onze hersenen een aangenaam gevoel teweeg. Voeg daarbij de verrukkelijke geur, die ons brein op een ander plekje kriebelen en je vergeet zowaar de wezenlijke functie van bloemenpracht en geur : onder andere insecten verleiden voor de bestuiving.

Bij chrysanthen en margrieten is hetgeen wij de bloem noemen eigenlijk een bloemhoofdje of een verzameling van de onvruchtbare lintbloemen langs de rand en de vruchtbare – meestal gele- buisbloempjes in het center.

Een echte aanrader is de Dendranthema ‘Apricot’ : dit chrysantje bloeit reeds vanaf juli en nog door tot oktober met oogstrelende bloemblaadjes die een hoekje van je tuin omtoveren tot een ‘Van Gogh’-plaatje. En de herfstsalies voegen aan dit pallet enkele opvallende accentjes toe. Laat het maar na-zomeren !


clip_image002(28).jpg Enkele tweevleugelige bezoekers vinden de vruchtbare bloempjes duidelijk beter

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin.

Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen