Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Okkernoten maken mediterraan dieet extra gezond.

165 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Okkernoten maken mediterraan dieet extra gezond.


Uit Spaans onderzoek blijkt dat een handvol okkernoten per dag de conditie kan verbeteren van de endotheelcellen op de binnenwand van de bloedvaten. Door vette voeding verschijnen in dat cellaagje ontstekingsmoleculen, die de werking van het epitheel verstoren. Met zes tot acht okkernoten per dag is dat te voorkomen. Ook olijfolie belet de toename van ontstekingsstoffen, maar houdt de verstoring van de endotheelfunctie niet tegen. Okkernoten bevatten ondermeer alfa-linoleenzuur, arginine (een voorloper van stikstofmonoxide) en tal van antioxidanten. Ook olijfolie bevat antioxidanten, maar meer enkel- dan meervoudig onverzadigde vetzuren en geen omega-3 of arginine, dat niet vetoplosbaar is.

Onderzoekers van het Hospital Clinico in Barcelona meldden recent dat het effect al na één portie waarneembaar is. Ze plaatsten 24 volwassen niet-rokers met normaal lichaamsgewicht en normale bloeddruk op een mediterraan dieet. De helft had een matig verhoogd cholesterolgehalte. Na twee en drie weken kregen ze een maaltijd vol verzadigde vetten, de ene keer aangevuld met 25 ml olijfolie, de andere keer met 40 gram okkernoten.

Zowel nuchter als vier uur na de testmaaltijden, werd in de armslagader de endotheelfunctie nagegaan. In beide groepen bleek die na olijfolie sterker verstoord dan na okkernoten. Beide ingrediënten gingen gepaard met minder geoxideerde cholesterol, vetoplosbare ontstekingsstoffen en adhesiemoleculen, maar okkernoten deden adhesiemolecule E-selectine dalen. Dat maakt ze van belang voor een evenwichtige voeding, maar tegen overblijvende schade door passief roken kunnen ze weinig inbrengen.

Bron: Hospital Clinico Barcelona / EosReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen