MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Okra

4606 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Okra Gumbo/ Gombo

   OKRA_GOMBO_(S__)klein.jpg

Wetenschappelijke naam

Okra's zijn de vruchten van Abelmoschus (Hibiscus)esculentus

Familie

Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)

Indeling

Vruchtgewassen

Herkomst

Waarschijnlijk Oost-Afrika of Zuidwest-Azië.

Algemeen

Een exotische groente die nu ook in onze streken verkrijgbaar is. De oorsprong is niet geheel duidelijk maar zeker is wel dat de plant met de slavenhandel meekwam naar het zuiden van de Verenigde Staten. Okra's worden in alle tropische gebieden geteeld en ook in vele subtropische gebieden. Het is een robuuste, eenjarige plant met grote bladen en bloemen die aan deze van stokrozen doen denken. De eetbare vrucht is eigenlijk de onrijpe peul met haar vijfhoekige vorm. Als je de vrucht doorsnijdt krijg je de typische stervorm. Het slijm kan je gebruiken als bindmiddel in soepen en stoofgerechten. De vruchten kunnen variëren in lengte/ grootte maar de vorm is steeds hoekig, geribd. De vruchten bevatten eetbare zaden.

Okra wordt in de keuken gebruikt als groente of als onderdeel van soepen en sauzen. Ook rauw zijn ze zeer lekker. Ze kunnen verwerkt worden in ratatouilles, tajines.

Okra's zijn rijk aan vitamine C, calcium, ijzer.

Teelt

Deze tropische plant heeft warmte nodig en daarom wordt hij onder glas geteeld. Laat de zaden voor het zaaien één nacht in lauw water weken. Zaai in perspotjes bij een temperatuur van 20°, kiemt na 10-20 dagen. Okra is een tropische plant en heeft veel licht en warmte nodig. Bij het uitplanten ervoor zorgen dat de wortels niet beschadigd worden. Plant in kas met een afstand van 50 cm onderling. De plant bereikt een hoogte van 1,2 meter. De plant heeft nood aan een voedzame humusrijke grond. De vruchten regelmatig oogsten om de vorming van nieuwe bloemen en vruchten te stimuleren.

Rassen

Clemson spineless

Bewaren

Bij aankoop moeten de vruchten stevig, glanzend en mooi groen zijn. Ze mogen geen vlekken vertonen. Bewaar ze in de koelkast afgesloten in een zak bij een temperatuur die best niet onder 7°C zakt.

Recepten

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen