MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Oktober - Livistona

2503 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kamerplanten zijn er in alle soorten en alle maten en hebben elk een apart effect. Een van hen is de Livistona, een schitterende plant die het interieur verrijkt en extra diepte verleent. De Livistona heeft karakter, is weinig veeleisend en geeft een blijvende design toets. Het is dus met recht en reden dat de “Liv” verkozen werd tot kamerplant van de maand oktober.

 

AANTREKKING EN AFSTOTING

De Livistona is mooi en fascinerend tegelijk. Hij speelt met contrasten en brengt de toeschouwer van de ene verbazing in de andere. Op het eerste zicht lijkt hij vriendelijk te zwaaien. Maar met zijn uitgestrekte “handbladeren” lijkt hij ons tegelijkertijd welkom te heten in het palmenwoud. Toch even opletten want zijn stam is overdekt met stekels. Dus: kijken mag, aankomen niet!

EXOTISCHE SFEER

De Livistona is een sterke palm met een donkergroene kleur. Hij vindt zijn oorsprong in Australië, China, Cambodja, Vietnam en de Filippijnen. In de natuur groeien de Livistona’s onder grote bomen. Thuis zijn het echte palmbomen die kunnen uitgroeien tot grote exemplaren.

LIVISTONA VARIATIES

Niet alle Livistona’s lijken op elkaar. Hun bladeren variëren volgens de soorten. De Livistona “Australis” bijvoorbeeld heeft meer inkepingen in de bladeren dan de Livistona “Rotundifolia”. Bloemisten en tuincentra stellen vaak een aangeklede Livistona voor, met andere woorden een plant die in een pot of in een glazen bak staat met zand of met grind. Het is in elk geval belangrijk dat het water goed kan weglopen.

De Livistona gedijt prima in een heel lichte omgeving maar zonder rechtstreeks zonlicht. Hij wil graag drie keer per week water en om de veertien dagen een beetje plantenvoeding. Een bijkomende verzorging bestaat uit het vochtig houden van de plant met een plantenverstuiver. Als de winter in aantocht is, vraagt hij minder water en voeding. De Livistona is verkrijgbaar bij bloemisten en tuincentra.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen