MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Oktober - Vogellokkers

754 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

VOGELLOKKERS


 amelanchier490.jpg   Amelanchier

Een tuin mist leven als er geen vogels komen. En ze komen om er te nestelen, voedsel te zoeken, te schuilen, te slapen, te drinken en te badderen. Vitaminerijk voedsel is erg belangrijk voor ze, helemaal in herfst en winter. Net als wij kunnen vogels zelf geen Vitamine C aanmaken. Die halen ze vooral uit bessen. Als u in uw tuin bomen en struiken zet, die in herfst en winter bessen dragen, komen de tientallen verschillende vogelsoorten vanzelf. 

Er zijn volop prachtige besdragers waar vogels dol op zijn. Moet u maar eens zien wat er gebeurt als u een Gelderse roos (Viburnum opulus) in uw tuin zet. De schermen rode bessen zijn snel opgepeuzeld, maar u mag zelf ook genieten van de prachtige witte bloemschermen in de lente en de schitterende herfstkleuren van het blad. Ook van krentenboompjes (Amelanchier) heeft u vaker plezier: mooie bloei, prachtig uitlopend blad, schitterende herfstkleur en bovendien de heerlijk zoete bessen (u vindt ze vast net zo lekker als de vogels). De meeste herfst- en winterbesdragers zijn trouwens meermaals mooi in het jaar. Goede, maar heel mooie soorten waar minder vaak aan wordt gedacht zijn bijvoorbeeld: Leycesteria formosa (hangende rood/witte bloemen, paarse bessen), glansmispel (Photiniadavidii; wintergroen, witte bloemen, rode vruchten) en struikkamperfoelie (Loniceraxylosteum; witte bloemen, rode bessen) en de kardinaalshoed (Euonymus europaea) waarvan de ‘Scarlet Wonder’ massa’s prachtige, en kennelijk voor vogels ook lekkere, paarse vruchten vormt.

Beste besheesters voor vogels

Behalve de al genoemde zijn dat bijvoorbeeld: vlier (Sambucus) met schermen vol oergezonde zwarte bessen; hulst, een heel goede besdrager is Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ die zichzelf bestuift, dus altijd bessen; dwergmispel (Cotoneaster); liguster (Ligustrum; zwarte bessen). Ook laurierkersen (Prunus laurocerasus) vormen zwarte bessen, net als volwassen klimop (Hedera), waarvan de bessen ook graag door vogels worden gegeten. Meer besheesters vindt u op de websitewww.colour-your-life.nl, kies in het hoofdmenu tuinplanten ga naar de heesters, besheesters.

Bomen vol vogelbessen

We noemden er al enkele. Vogelkers (Prunus padus) heeft de naam, maar er zijn veel betere. Alle soorten meel- en lijsterbes (Sorbus) bijvoorbeeld. Vooral op soorten met rode en oranje bessen komen de vogels af (witte en gele vruchten zien ze niet zo goed; vogels zijn een beetje kleurenblind).  

Een  fantastisch extra

Als de druiven zo rijp zijn, dat ze zelfs afvallen, komen daar ook prachtige vlinders op af – Atalanta’s – die zich vol‘pompen’ met het zoete druivensap. Een geweldig gezicht!

Tuintips voor oktober

Afgevallen blad wegharken. Afvoeren hoeft niet: blad is goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken en composteren kan ook. Zorg dat er geen blad in de vijver waait ( span een net erover). Planttijd voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten. Gras blijven maaien. Dakgoten schoonmaken (blad!). Boombanden controleren. Valappels opruimen. Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen. De laatste kuipplanten binnen zetten. Kas opruimen en schoonmaken.

oktober_viburnum_opulus_b.jpgViburnum opulus oktober_ligustrum_vulgare_b.jpg Ligustrum vulgare

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen