MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Olea europaea

2223 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Olea europaea

 874.gif

Naam

Olea europaea

Nederlandse naam

Olijfboom

Familie

Oleaceae

Franse benaming

l’olive

Engelse benaming

Olive Tree

Herkomst

rond de Middellandse Zee, klein Azië

Hoogte

6-10 meter

Blad

grijsgroen, onderaan blauwig-wit

Bloemen

onopvallend, wit, lange trossen in juli-augustus

Vruchten

ovale bessen, groenig, bij rijping violet, bijna zwart

Algemeen

Olea europaea is in een ver verleden (+/-6000jaar geleden) in cultuur gebracht in Klein-Azië en is reeds duizenden jaren in cultuur rond de Middellandse Zee. Olijven kunnen vlotjes een paar honderd jaar oud worden. Er zijn exemplaren bekend die meer dan 1500 jaar zouden zijn. Zo oud als de olijfboom is ook zijn spoor in de cultuurgeschiedenis. In het oude testament staat de olijfboom voor een nieuwe wereld, een nieuw begin met een vernieuwde mens. In het oude Griekenland was de olijftak een symbool van vrede maar ook van overwinning. De winnaars van de klassieke Olympische spelen kregen een krans van olijftakken afkomstig uit de heilige bossen van de Olympus. Ook nu nog spreekt de olijfboom tot de verbeelding. De grillige kruinen en knoestige, gedraaide stammen die prachtig afsteken tegen de staalblauwe, Zuiderse hemel dwingen bij velen respect af.

Olea europaea wordt niet hoog. hij haalt meestal de 10 meter niet. Hij wordt wel zeer breed en grillig. De stam is vaak knoestig, hol van binnen en niet in verhouding met de kruin. De schors is grijs van kleur, gegroefd en bezet met vierkante plaatjes. De jonge, donzige twijgen zijn warrig en soms eindigend op een takdoorn. Vaak begint de olijf relatief laag te vertakken en groeit hij uit tot een meerstammige boom wat zijn grillige karakter nog versterkt.

Olea europaea groeit zeer traag. Daardoor maakt hij beenhard fijnnervig hout. Dit wordt vaak gebruikt om gebruiksvoorwerpen mee te maken.

De olijf is wintergroen. De bladeren zijn smal elliptisch tot ovaal, gaafrandig met één duidelijk zichtbare hoofdnerf. Verder is het blad glanzend leerachtig en heeft de bovenkant de typische olijfgroene kleur. De onderkant is zilvergrijs. De jonge bladeren zijn met zilveren donshaartjes bezet.

De bloemen van Olea europaea verschijnen in kleine okselstandige trossen van +/- 5cm. Ze verschijnen in de nazomer, zijn wit-grijs van kleur en hebben een typische geur.

Deze bloemen groeien uit tot de alom gekende olijven. Deze steenvruchten bevatten tot 50% olie. Uit de olijven wordt de maagdenolie geperst. Verder worden de bewerkte olijven in allerlei bereidingen gebruikt. Vanuit het Zuiden heeft de olijf een 10-15tal jaar geleden ook onze harten veroverd. Je kan ze bij ons op de zaterdagse vreemdelingenmarkt te Antwerpen in alle geuren en kleuren kopen en ze smaken echt fantastisch! Maar voortaan heeft ook elke supermarkt om de hoek een heel arsenaal aan olijven in de rekken liggen.

Olea europaea groeit het liefst op een droge doorlatende kiezel-leemgrond of op een kalk-kleigrond. Verder groeit hij op rotskusten en bergterrassen. olijfbomen verafgoden de zon maar verfoeien vocht. De boom houdt van hete droge zomers maar heeft graag zachte regenrijke winters. Verder kan hij goed tegen zeewind.

De boom is bij ons niet winterhard. Momenteel heerst er een ware olijvenhype. Er worden in Zuid-Europese olijfgaarden oude exemplaren gerooid en die worden dan hier voor enorme bedragen verkocht. Denk goed na alvorens u zo’n exemplaar aanschaft. In de zomer kan, nee moet, de boom buiten staan maar in de winter moet hij onherroepelijk terug naar de orangerie. U zal dus zo’n exemplaar van een paar honderd jaar en een paar honderd kilo maar telkens binnen en buiten moet sleuren! Er zijn wel resultaten bekend van olijven die bij ons buiten overwinteren maar die staan dan zéér beschut en zijn van jongs af aan buiten afgehard.

Als u toch overweegt om een Olea europea aan te schaffen, koop dan een klein exemplaar en hou hem hanteerbaar. Ikzelf heb er eentje in een pot staan op de loungetafel achterin de tuin. Dit plantje wordt door mij gekoesterd… het is dan ook een cadeau van mijn vriend die dit na zijn stage in Nice voor mij heeft meegebracht…. Voor mij is de olijf een fantastisch mooie boom vol zomerse herinneringen. Als ik mijn ogen sluit, hoor ik nog steeds de symfonie van de krekels en ruik ik de geur van de lavendelvelden.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen