MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Olijfolie

657 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Olijfolie

clip_image001(58).jpg

Soms een beetje wrang en bitter, soms uitgesproken fruitig. We hebben het over olijfolie. Het vruchtensap  dat afkomstig is van een van de oudste Europese olieplanten: de olijfboom (Olea Eueopaea). Een boom die weinig eisen stelt aan de bodem maar wel  van warmte houdt. Bij ons kunnen we de boom dus enkel toepassen als terrasplant, hoewel de olijfboom een paar graden vorst verdraagt. Inheems in West-Azië, Egypte (Egyptenaren kweekten al olijfbomen in 3000 v.C.) en Syrië is hij in de oudheid verspreid geraakt over het ganse Middellandse-Zeegebied en is hij één van de oudste gecultiveerde planten geworden.

Vooral in de landen rond de Middellandse Zee is de vrucht van deze boom, de olijf en daarbij aansluitend de olijfolie immens populair. De mediterrane keuken zonder olijfolie is bijna ondenkbaar en de typische nationale gerechten in de zuidelijke landen worden vooral met olijfolie bereid en ontlenen daaraan hun specifieke smaak.

De belangrijkste olijfolieproducenten zijn Spanje, Italië, Turkije en Griekenland, gevolgd door Marokko en Californië. Recent is de olijf ook in landen zoals Australië en Zuid-Afrika in productie genomen.

Hoe sterk olijfolie ook de zuiderse sfeer van gezelligheid, vriendschap en samen eten mag oproepen, de ene olijfolie is de andere niet. De variatie in kleur, smaak en consistentie wordt mede bepaald door de soort, de herkomst maar ook door factoren zoals het klimaat, de bodem en het tijdstip van de pluk. Dat de vruchten van de olijfboom echter groen of zwart zijn, hangt niet af van de soort maar van het stadium van de rijping. Ze verkleuren namelijk tijdens het rijpen van groen, naar paars, donkerblauw of zwart.

Voor de oliewinning worden ze in verschillende stadia verwerkt: -zuivere olijfolie van koude persing. De fijnste extra zuivere olijfolie (vierge extra of extra vergine) wordt koud uit verse rijpe vruchten geperst. Men vertrekt hierbij meestal van welbepaalde, iets minder smakelijke olijfsoorten, die binnen de 24u na het plukken moeten verwerkt worden. De olie is lichtgeel of groenig van kleur en heeft een zeer delicate smaak. Ze is rijk aan antioxydanten.  De zuurtegraad (aciditeit) mag maximaal 1 g per 100 g bedragen. Sinds 1991 mag deze in de Europese gemeenschap onder de beschermde naam ‘extra vierge (extra vergine)’ verkocht worden.  Een titel die dezelfde waarde heeft als een AOC bij wijnen. -Net onder deze kwalitatieve olie zit de zuivere olijfolie (vierge of vergine). Deze  heeft een fijne smaak en de zuurtegraad bedraagt niet meer dan 2 g per 100 g. -fijne olijfolie. De fijne, pure olijfolie is een mengsel van verschillende kwaliteiten samen en wordt samengesteld uit geraffineerde olijfolie en zuivere olijfolie. De zuurtegraad is minder dan 1.5 % per liter. -geraffineerde olijfolie. Na de eerste volgt een tweede en soms een derde warme persing van de vruchten. Hierbij wordt de pulp verwarmd, waardoor de olie die eruit wordt geperst lichter van kleur is en zachter van smaak is maar ook minder karaktervol is.

Olijfolie is zeer lang houdbaar en kan op diverse manieren gebruikt worden, zowel koud als warm: om in te bakken, braden, als dressing,  voor marinades. Olijfolie verdraagt echter veel minder dan de meeste andere oliesoorten heel hoge temperaturen en is daarom niet geschikt om te frituren. Goede olijfolie heeft, ongeacht de kleur, altijd een ietwat bleke waas. Bewaar olijfolie op een koele donkere plaats (gebruik donkere flessen).

Gezondheid In de jaren 60 werd een studie gemaakt naar de verschillende eetgewoontes en levensverwachtingen in Europese landen. Hierbij kwam men tot de conclusie dat bij de inwoners van Kreta, vooral de Kretenzische boeren,  de levensverwachting hier opmerkelijk hoger lag dan in de meer Noordelijke landen van Europa. Men weet dit vooral aan de zogenaamde Kretenzische eetgewoontes en hun voedingspatroon (typisch mediterrane voeding) waarin olijfolie een belangrijke rol inneemt.

Olijfolie is namelijk bijzonder rijk aan onverzadigde vetten (gem. 82%) en vooral mono-onverzadigde vetzuren. Hoofdzakelijk ‘Oleïnezuur’ een omega-9 vetzuur, dat een gunstige uitwerking heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. De antioxydanten (vitamine E en polyfenol), zouden ook een beschermende rol spelen tegen de oxidatie van de ‘slechte’ cholesterol.

Het is hier ook vooral de ‘extra vierge of vergine’ die het nuttigst is. Door het raffineren gaan namelijk een aantal van de gezonde bestanddelen verloren.

Denk wel even na voordat je grote hoeveelheden gaat gebruiken want 100 ml olie bevat meer caloriën dan 100 g boter. Voedingswaarde per 100 g :  884 kcal /  3699 kJ

Goed om weten: Olijfolie is ook een kalmerende olie die goed is tegen reuma, zonnebrand en een geïrriteerde huid. Kloven, droge huid. Van de bloesems wordt een Backbloesemremedie aangemaakt (voor totale geestelijke en fysieke uitputting).

Culinair Tip : een geitenkaasje kunt u heerlijk marineren door het 24 u in een kom met olijfolie te leggen.

Marinade met olijfolie: doe in een liter olijfolie 6 takjes tijm, 2 takjes bonenkruid, 2 takjes marjolein, 2 takjes rozemarijn, 4 laurierblaadjes. *Vlees, vis en groenten kunnen gemarineerd worden in olijfolie door er gewoon, zout en peper, look of uien, rode of witte wijn aan toe te voegen en worteltjes, selder en een bouquet garni.   Vinaigrette: 9 eetlepels olie, 3 eetlepels azijn of citroensap, peper en zout.

Aïoli: 3 gepelde tenen knoflook, 1 eierdooier, 2.5 dl olijfolie, sap van ½ citroen, zout. *Stamp de looktenen met de eierdooier fijn in een vijzel, voeg al roerend de olijfolie toe tot je een dikke gebonden saus bekomt. Kruid met citroensap en zout.

Rouille: ½ kleine rode Spaanse peper, 1 gepelde teen knoflook, zout, 1 eierdooier, 2 dl olijfolie *Snijd de peper overlangs in de helft en verwijder de zaden en zaadlijsten. Fijn snijden en in een vijzel doen samen met de knoflook en een snuifje zout. Plet fijn tot puree en roer er nog de eierdooier onder. Meng er olijfolie onder tot je een dikke roodbruine saus bekomt.

Pesto: 6 eetlepels pijnboompitten, 1 bos verse basilicum, 6 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas, 1 gepelde teen knoflook, 2 dl olijfolie, eventueel peper en zout. *Plet de pijnboompitten met de basilicum, kaas en knoflook fijn in een vijzel. Roer er nadien de olijfolie onder. Kruid met peper en zout.

Zuppa alla frantoiana Olijfoliesoep

meer info of online bestellen ? www.gourmetstore.be www.valderrama.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen