MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Onderhoud van een serre

11005 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een propere serre oogt niet alleen mooier, ze vermindert ook de kans op schimmelinfecties. In het voorjaar en aan het einde van de zomer of de herfst geven we de serre een grote schoonmaakbeurt. Het beste is de schoonmaak uit te voeren op een droge dag.

serre2.jpg

Wat moet er gebeuren?

  • kapotte ruiten dienen te worden vervangen
  • de ruiten worden gereinigd met water (eventueel met een hoge druk reiniger) Indien de ruiten heel vuil zijn, dan kan er eventueel wat bleekwater aan het water worden toegevoegd (1 liter 'bleekwater' op 10 liter water). Grondig afspoelen met gewoon water.
  • reinig en desinfecteer de werktafels en schappen, zaaibakjes, en -kistjes
  • onkruid verwijderen
  • het vuil verwijderen uit de goten
  • nakijken van de schaduwdoek
     

Goede hygiëne in de serre, zoals hierboven beschreven, is een onmisbaar uitgangspunt voor het voorkomen van ziekten en plagen. De belangrijkste manier om ziekten en plagen te voorkomen is een goede kweekmethode te gebruiken. Bijvoorbeeld: zorg er voor dat de planten niet in een te kleine pot staan en zo voedselgebrek hebben. Ook als één van de volgende zaken niet klopt: voldoende licht, water, warmte en lucht(vochtigheid), zijn de planten veel gevoeliger voor een aanval van ziekten en plagen.

Grond vervangen
De grond in een serre wordt sterk belast. Er worden ook regelmatig dezelfde groenten geteeld. Dat gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei. Dit verschijnsel heet 'bodemmoeheid'. Afhankelijk van het tijdstip dat je start in de serre kan je best in het najaar of in het voorjaar (als de serre in de winter onbenut blijft) een bodemverbeterend middel onderwerken dat rijk is aan humus. MEER INFO
 

Meer weten over verwarming van een serre: klik hier

serre_voorjaar.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen