MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Onderhoud van het gazon

2909 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hoe onderhoud ik het best een bestaand gazon?

Een gazon aanleggen is één zaak, het nadien in perfecte staat houden is nog een ander paar mouwen. Een gazon is in feite een kunstmatig stukje natuur en tal van indringers staan te popelen om daar iets aan te veranderen. Een heel arsenaal fenomenen zoals mos, onkruid, mollen, ziektes komen de kop opsteken. En laat ons maar meteen duidelijk wezen, het picobello houden van een gazon kost af en toe geld en moeite. Maar uw groene oase is dat uiteraard meer dan waard. Daarom stellen we bij elk probleem ook meteen een oplossing voor.

Een oplossing voor mos en andere voorjaarsproblemen Mos is het gazonprobleem bij uitstek. Gewoonlijk blijft het hier niet bij en steken nog andere problemen de kop op. We lichten eerst deze problemen en hun oorzaken toe en stellen u vervolgens een 3-staps oplossing voor.


Probleem nr 1:  Mos

Elke gazonbezitter is als de dood voor mos. In geen tijd kan een gazon verstikt worden door dit duivels gewas. Mos komt echter niet zomaar in uw gazon, bepaalde omstandigheden bevorderen de mosgroei:

  • zure bodems, dit is een gebrek aan kalk
  • een gebrek aan voedingsstoffen voor het gras. Als het gras "honger" heeft is mos op zijn best.
  • schaduw en vocht bevorderen sterk de mosgroei
  • in fijne, traaggroeiende gazons komt relatief meer mos voor.
  • ook kort maaien bevordert mos ten opzichte van het gras.
  • ten slotte is een slechte bodemstructuur met een verharde bodem nefast. Stagnerend water wordt door het mos zeer op prijs gesteld!


Probleem nr 2 : een viltlaag

Tussen het mos en het resterende gras in krioelt het ook van dood organisch materiaal: afgestorven gras, maairesten, oud mos. Op de duur ontstaat er een soort vettige laag, vaklui spreken van een VILTLAAG. Bij nat weer wordt die laag smerig en vettig, bij droog weer wordt het een korstje. Ook het ontstaan van die viltlaag is te verklaren door een gebrek aan bodemleven: normaal gezien verdwijnt zo’n viltlaag vanzelf door de werking van bodembacteriën, ook micro-organismen genoemd. Die nuttige "beestjes" verdwijnen echter met de noorderzon als er scheikundige ontmossers zoals ijzersulfaat gebruikt worden. Dergelijke agressieve producten brengen een gazon op termijn veel schade toe.


Probleem nr 3 : het gras heeft een bleke kleur

In de vroege lente heeft het gazon ook vaak een bleekgele kleur. Dat het mooie donkergroene aspect verdwenen is, ook dat heeft zijn oorzaken:

  • een gebrek aan voedingsstoffen: een gazon met een "lege maag" kwijnt weg en wordt bleek
  • ook na een langdurige vorstperiode krijgt het gazon een doffe kleur.
     

In 2 stappen naar een oplossing

VILMORIN ontwikkelde een methode in 2 stappen die komaf maakt met deze voorjaarsproblemen. De ervaringen van de voorbije jaren zijn dermate positief dat dit systeem intussen tienduizenden trouwe "volgelingen" kent. Bovendien raken de problemen op een bijzonder milieuvriendelijke manier opgelost.

 

Stap 1: bekalken met Biocalc

Waarim is kalk zo belangrijk in de bodem?

  1. Kalk maakt de bodem minder zuur, dat is het essentiële. Een zure bodem bevordert de mosontwikkeling in gazons, en dat wordt juist tegengewerkt door het strooien van kalk.
  2. Kalk zorgt voor een losse en kruimelige bodem, waarin het gras beter en dieper gaat wortelen en waarin overtollig vocht beter afgevoerd wordt.
  3. Kalk verbetert bovendien de opname van meststoffen door het gras.
     

VILMORIN CALC is niet de eerste de beste kalk

  1. Inderdaad, deze kalk is omgevormd tot gemakkelijk strooibare microkorrels die weinig stof maken.
  2. Vilmorin BioCalc bevat composteringsbacteriën.

 

Wanneer en in welke hoeveelheid wordt Vilmorin BioCalc gestrooid ?

  1. Er wordt het meest gekalkt tijdens de lente (eind februari tot begin mei). Het kan ook al tijdens de voorgaande winter, dan wordt de kalk rustig door de bodem opgenomen.
  2. Een jaarlijkse onderhoudsbekalking = 10kg / 100m2. Bij verwaarloosde gazons geldt er een herstelbekalking van 20kg/100 m2
     

Stap 2: bemesten met Vilmogazon

De toepassing van VilmoGazon is veruit de belangrijkste handeling. Dit product rekent in 1 keer af met een hele resem van gazonproblemen. VilmoGazon is een uitgekiend product met een meervoudige werking. Noem het gerust een deugddoende lentekuur die fletse en verlepte gazons doet veranderen in een frisgroene grasmat. We gaan op 4 fronten ten strijd!

 

1. VilmoGazon rekent af met mos

VilmoGazon bevat 20% kali, de volksmond noemt dit 'potas'. Deze kalisoort doet het mos beetje bij beetje wegkwijnen. Al na een paar dagen gaat het mos verbleken, om de volgende weken verder weg te kwijnen.

2. Met VilmoGazon verdwijnt de bleke kleur

Dat is niet verwonderlijk, want VilmoGazon is de meest geconcentreerde organische gazonmeststof (NPK 9+5+20) van de markt. Je koopt waar voor je geld! De bleke graskleur verdwijnt snel, en liefst 5 maanden lang wordt het gras gevoed, en dit op een geleidelijke manier.

3. VilmoGazon bevat micro-organismen

Deze microscopische wezentjes worden in gevriesdroogde toestand aan VilmoGazon toegevoegd. Na het uitstrooien worden ze actief.

4. VilmoGazon doet de bodemstructuur verbeteren

De bodem wordt rijker aan humus, en dus luchtiger en beter bewortelbaar. Dat is een groot voordeel in de strijd tegen mos, onkruid, droogte en ziektes.

 

De toepassing van VilmoGazon in de praktijk:

  • VilmoGazon kan samen met BioCalc gestrooid worden, maar de allerbeste resultaten worden bereikt als VilmoGazon 1 à 2 weken later gestrooid wordt, ergens in de periode vanaf maart tot mei.
  • De werking is beter als u periodes met uitzonderlijk koud en nat weer vermijdt.
  • Het best strooit u vlak nà een maaibeurt, om te verhinderen dat nog niet opgeloste kruimeltjes opgezogen worden door de grasmaaier.
  • De dosis bedraagt 10 kg per 100 m2

2 reacties

  • Peter D. Peter D. niet in de shop?
    Zondag 16 April 2017 om 14:07
  • Jeannette v. Jeannette v. Laat altijd eerst een bodemonderzoek doen. Als er te veel kalk in de grond zit kunnen bepaalde voedingsstoffen niet of niet goed worden opgenomen.
    Zondag 16 April 2017 om 14:16

Log in om een reactie te plaatsen