MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Onderzoek naar samenwerking bomen en zwammen

511 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Onderzoek naar samenwerking bomen en zwammen


Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) zijn erin geslaagd de genetische code van de schimmel Laccaria bicolor te ontrafelen. De wetenschappers verwachten dat dit duidelijkheid zal scheppen over hoe schimmels bomen helpen groeien en hoe ze reageren op klimaatsveranderingen.

 laccariabicolor.jpg

Bomen groeien beter en sneller wanneer ter hoogte van hun wortels speciale micro-organismen voorkomen, luidt het bij het VIB. Eén van deze organismen is de schimmel Laccaria bicolor. De schimmel zorgt voor een efficiënte opname van schaarse voedingsstoffen en beschermt wortels tegen bodemparasieten.

De genoomstudie onthulde dat de schimmel op de boomwortel geen plantencellen kan afbreken, maar wel de celwanden van ziektekiemen. Dit verklaart wellicht het beschermende karakter van de schimmels voor de bomen, denken de onderzoekers. Tijdens het onderzoek troffen de wetenschappers ook eiwitten aan die uitsluitend worden aangemaakt op contactplaatsen tussen boomwortel en schimmel.

Het onderzoek naar het delicate evenwicht tussen schimmel en boom kan belangrijke informatie opleveren voor de studie van klimaatveranderingen. Het wordt mogelijk te ontrafelen hoe boom en schimmel samenwerken en reageren op droogte of extreme temperaturen.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen