MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Onrust belemmert gomproductie in Soedan

585 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Onrust belemmert gomproductie in Soedan


Uitbreiding van de productie van Arabische gom is noodzakelijk als Soedan haar monopoliepositie op de wereldmarkt wil behouden. Maar onzekere eigendomsrechten van land en een tekort aan arbeid weerhouden boeren ervan om meer gombomen aan te planten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Afaf Rahim aan Wageningen Universiteit .

Arabische gom wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld cosmetica, snoepgoed en medicijnen. Boeren winnen de gom uit de bast van acaciabomen. Dit gebeurt buiten het groeiseizoen van landbouwgewassen. Maar door droogte zijn de opbrengsten de laatste jaren laag. Veel boeren trekken na de oogst van de landbouwgewassen naar stedelijke gebieden op zoek naar andere bronnen van inkomsten. De gombomen blijven onaangeroerd achter, waardoor de productie van gom in Soedan steeds meer onder druk komt te staan. Het land dreigt haar monopoliepositie op de wereldmarkt te verliezen aan Nigeria en Tsjaad.

Uitbreiding van het areaal gombomen kan de economische positie van Soedan versterken, stelt Rahim. Bovendien is dit goed voor het milieu omdat de gombomen woestijnvorming tegengaan. De promovenda onderzocht de sociaal-economische factoren die van invloed zijn op de productie van Arabische gom. Zij berekende dat op de lange termijn de gemiddelde jaarlijkse opbrengsten hoger zijn dan de investeringen die nodig zijn voor uitbreiding van het areaal.

Maar hoewel uitbreiding rendabel is, wagen de boeren zich hier niet aan. Dit komt volgens Rahim door twee factoren. Omdat veel mensen in het droge seizoen naar de steden trekken is in die periode arbeid in de agrarische gebieden schaars. Daarnaast speelt de politieke instabiliteit een grote rol. Die belemmert investeringen voor de lange termijn, zoals het aanplanten van gombomen.

Rahim berekende dat met minimaal een verdrievoudiging van de verkoopprijs Soedanese boeren braakliggend land zullen omzetten in gomplantages of meer bomen aan zullen planten tussen de landbouwgewassen. Daarvoor is overheidssteun echter onontbeerlijk. Met de huidige instabiele politieke situatie lijkt uitbreiding van het areaal gombomen daarom niet haalbaar.

Bron: www.wau.nl Afaf Rahim promoveerde op 20 november bij prof. Ekko van Ierland, hoogleraar Milieu-economie en natuurlijke hulpbronnen. Laurien Holtjer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen