MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ook het najaar is om heerlijk te genieten

3004 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 2 November 2012

Voor veel mensen is het najaar met zijn kleuren en stormen en vruchten de mooiste tijd van het jaar. De cyclus van groei en bloei nadert langzaam een geweldige afsluiting. Met warme, volle kleuren, sterke geuren, ander en lager licht… Prachtig! Ook in de tuin. De natuur is bijna klaar. Met trots laat ze zien wat ze heeft gemaakt. Kleurrijke, heerlijke vruchten. Zaaddozen vol nieuw leven voor volgend jaar. Nu mogen ook de paddenstoelen komen met hun herfstgeuren die je altijd bijblijven. En dat blad! Mooiere kleuren zijn er niet dan van blad dat afscheid neemt. Het straalt in het late , lage licht. Wat heerlijk is het nu om buiten te lopen, knus in een veranda te zitten en de helende lucht van de herfst diep in te ademen. Alles is puur…

De herfst geeft rust

De herfst is ook tijd voor verandering. Juist nu zijn de sfeerverschillen vaak groot. Een herfsttuin kan vaak in een druilerige regen een uiterst romantische aanblik bieden of er plotseling als een rustiek plaatje bijliggen… uiterst fotogeniek. Door nu aanpassingen in de tuin uit te voeren, kan die sfeer nog worden versterkt. De planten gaan in rust en laten zich makkelijker verplaatsen en inplanten. De grond is nog prima bewerkbaar. U kunt overal beter bij zonder veel te beschadigen. De herfst is in veel gevallen bij uitstek geschikt voor wat zwaarder snoeiwerk. Het kan allemaal en u heeft er maanden de tijd voor. In alle rust nog even heerlijk bezig zijn in de tuin! Het fijne van rustig tuinwerk is dat je er zo lekker bij kunt nadenken. En het gekke is dat als je je zo ontspant, dat je zintuigen maximaal gaan functioneren. Het lijkt wel of je meer hoort, voelt, ziet en ruikt. Of je een beetje deel wordt van alles. Tuinieren is uiterst creatief bezig zijn.

 

TIP

Denk ook vast vooruit aan volgend jaar. Er zijn heel wat planten die al heel vroeg in het jaar bloeien, zelfs al in de winter. We bedoelen echt niet alleen de bollen (die nu trouwens de grond in moeten), maar prachtige heestersoorten, zoals Skimmia, Pieris, Viburnum’s, de schitterend bloeiende winterzoet (Chimonantus praecox) waarvan de gele klokjesbloemen naar viooltjes geuren, Forsythia’s, de gele kornoelje (Cornus mas). Er zijn er veel meer. Ook plantensoorten die prachtig gekleurd winterblad hebben, zoals de kleine Hebe ‘Pascal’ met donkerrood blad, of die ook weer schitterend bloeien in de koude maanden: winterheide (Erica carnea), nieskruid en kerstrozen (Helleborus), winterviolen, leverbloempjes (Hepatica) of de prachtige Sarcococca, wintergroen met geurende, witte bloemen. Er is echt heel veel moois voor de komende maanden.

Terras in herfstsfeer

De tuin hoeft dit najaar en de komende winter niet kaal en kleurloos te zijn. Ook het terras niet. Het kan er net zo fleurig zijn als tijdens voorjaar en zomer. Kleur is vooral in de winter geweldig belangrijk om je fijn te voelen. Niet alleen in huis en met de feestdagen. Iedere dag. Juist als het grauw en somber weer is, is het geweldig om potten en bakken vol kleurrijke planten te zien: de kledingmodekleuren voor deze winter zijn in de sfeer van eischaalgrijs, taupe, beige, modder, gecombineerd met zwart en wit. Zet daar maar wat vrolijkheid tegenover. Vrolijkheid die je volop vindt bij de bloemist en in het tuincentrum. Maak die uitgebloeide zomerbakken maar leeg, vul ze met verse potgrond (zorg voor goede drainage) en planten maar: bloeiende winterheide, violen, Skimmia, en prachtige planten in alle tinten groen. Ga maar kijken in het lokale tuincentrum.
 
 

Lees verder op Colour Your Life »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen