MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Origanum vulgare - Wilde marjolein

2910 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam

 Origanum vulgare

Nederlandse naam

 Majoraan, wilde marjolein, oregano

Familie

 Lamiaceae

Herkomst

 Zuid-Italië

Zaaien

 In het voorjaar zaaien onder glas. Het zaad niet  afdekken.  In de zomer zachte stekken nemen van nieuwe  scheuten.  Vermeerderen kan ook door het scheuren van de  planten na de bloei of in het voorjaar.

Hoogte

 45 cm

Bloeitijd

 Juli- augustus. Mauve lipbloemen in trosjes

Algemene kenmerken

 Winterharde kruidachtige vaste plant die zo'n 50cm  hoog wordt. Het is een echte 'zonneklopper' want het   aroma ontwikkelt zich best op een zonnige plaats.  Wilde marjolein of oregano heeft een sterkere smaak  dan de echte marjolein (Origanum majorana).  De kleine bloemen zijn rijk aan nectar en worden  druk bezocht door bijen en hommels.

Standplaats/ habitat

 Zonnig. Goed doorlatende grond  Natte voeten vermijden in de winter.  Goed in combinatie met aardappelen, bonen, broccoli,  kolen.

Keuken

 Gedroogde, gemalen oregano is alom gekend als  'pizzakruid'.  Ideaal in combinatie met tomaten in bijvoorbeeld  pastasaus.  Gebruik het bij stevige gerechten zoals stoofpotten  gepekeld vlees, peulvruchten maar ook bij paprika,  aubergines, courgettes.  Van alle oreganosoorten, de plant met het fijnste  aroma. Pittig en met een volle geur.  De blaadjes kunnen zowel gedroogd als vers worden  gebruikt. Gedroogd wordt het gemalen of verkruimeld.  Als kruid laat het zich goed combineren met andere  kruiden zoals tijm, rozemarijn.  Spaarzaam doseren want het is krachtig van smaak.

 Wilde marjolein maakte samen met gagel vroeger deel  uit van 'gruut' dat men aan bier toevoegde voordat  men hop gebruikte.

Gebruik

 De olie werkt sterk antiseptisch.  Wordt gebruikt in badoliën en zeep en luchtverfrissers.  Helpt bij slijmvliesontsteking, verkoudheden.

origanum_vulgare

Oregano Origanum vulgare

origanum

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen