MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Ouren

732 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Ouren Een wit dorpje aan de poort van de Eifel


De provincie Luik is één en al afwisseling. Op enkele kilometers gaat het landschap van weilanden over in een zeer heuvelachtige streek. Een deel daarvan heeft de identiteit van een verloren land: de Ourvallei. Wie heeft de onstuimige echo van deze grensrivier al gehoord?

clip_image001(94).jpg

Het dorpje Ouren ligt in het uiterste puntje van de provincie Luik, in evenwicht op de grenzen van België, Luxemburg en Duitsland. Enkele kilometers stroomafwaarts van het dorp wordt dit geografische punt door een monument aangeduid. In deze dun bevolkte streek liggen de dorpen verspreid in het landschap. Ver van alle grote steden telt de Ourvallei maar 12 inwoners per vierkante kilometer: een cijfer dat in het toeristische seizoen verdrievoudigd kan worden.

Heel het dorpje is gebouwd om zich te beschermen tegen de wind en overstromingen, behalve de oude molens die het middelpunt van de plattelandsactiviteiten waren. Hoewel 92% van de woningen van het kanton Saint-Vith tijdens de Slag van de Ardennen werd verwoest, heeft Our een deel van zijn hart bewaard. De niet aaneensluitende woningen en boerderijen liggen parallel of loodrecht op de wegen. De traditionele boerderij van Ouren is langgerekt en bestaat op de benedenverdieping uit de keuken (huus) en de hoofdkamer (stuff). Aan de achterkant van het woongedeelte liggen een kamer (stuffkamer) en de bijkeuken (husskamer). De wooningang ligt altijd aan de zuidkant. De schuur en de stal liggen tegen het woongedeelte aan. Vroeger hadden deze boerderijen strooien daken, maar vanaf begin 19de eeuw werden op een ondergrond van aarde en vegetatie ronde leistenen gelegd.

De streek biedt een gevarieerd aantal bouwmaterialen. De muren zijn gebouwd in lei-zandsteen, arkose in pasteltinten en kwartsiet. Als stut worden lamellen van leisteen gebruikt. De witte pleister op de gevels geeft het dorp zijn kleur en isoleert tegen vocht. Zoals alle Ardennendorpen heeft Ouren zich opmerkelijk aangepast aan de weersomstandigheden van het oude massief.

Hoe bereikt u Ouren ? E42, afrit 15. De richting Burg-Reuland volgen via de N62 en de N693. Het dorp doorrijden en de betoverende Ourvallei tot Ouren volgen.

Info- 080 33 02 50

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen