MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Over rozenbottels en bottelrozen

3337 x gelezen
Ineke v. door ineke van Kesteren • Vrijdag 13 September 2019 Volg Ineke v.

Veel mensen kiezen voor rozen in de tuin vanwege de schoonheid van de bloemen. Maar veel rozen hebben na de bloei nóg een verrassing in petto: rozenbottels. In de vroege herfst verschijnen ze aan de takken, om tot diep in de winter kleur aan de tuin te geven. En ze zijn eetbaar!

Kleur 

Rozen die bottels vormen, bottelrozen, vind je onder alle rozengroepen: van struiken tot en met klimrozen. In de herfst en winter sieren ze de tuin. De kleur van rozenbottels varieert van blauwgroen, geel, oranje, rood tot zelfs zwart. Je kan bottelrozen in de border zetten, als haag toepassen, maar ook als klimmer over een pergola of tegen een muur. 
 

Vitamine C

Alle rozenbottels zijn eetbaar; wel verschilt de smaak per soort. En ze zijn enorm rijk aan vitamine C. Een bottelroos misstaat dan ook niet in een eetbare tuin of moestuin. Van de bottels kun je onder meer jam, thee of siroop maken. Ook in een vogeltuin mogen bottelrozen eigenlijk niet ontbreken. Sommige vogels, bijvoorbeeld lijsters en merels, eten in de winter het vruchtvlees van de bottels. Puttertjes en andere zaadeters peuteren juist de zaden eruit. 
 


Plant nu

Ook genieten van bottelrozen in je tuin? Het najaar is de perfecte tijd om ze te planten. De grond is nog warm waardoor de rozen voor de winter valt, beginnen te wortelen. In het voorjaar zijn ze klaar om verder te groeien. Kijk op www.roses4gardens.nl voor praktische informatie en inspiratie.
 

Weetjes

  • De vorm van rozenbottels varieert van rond tot langwerpig; er zijn er zelfs die peervormig zijn. 
  • Takken met rozenbottels staan mooi in herfstboeketten.
  • Niet alleen de bottels, maar ook de bloemblaadjes van rozen zijn eetbaar. 
  • De roos valt, evenals bijvoorbeeld aardbei, framboos en appel, onder de rozenfamilie (Rosaceae). Geen wonder dat ze eetbaar zijn. 

 


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen