MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Overwinteren in de serre en kas

6648 x gelezen
door MWPD • Vrijdag 13 November 2015

Een mooie kuip- of potplant gun je na maandenlang groeien en bloeien rust. Liefst op een plek waar de kou geen vat op hen krijgt. Zo creëer je eigen oranjerie, waar je straks af en toe ook zelf lekker in kunt gaan zitten.

Maandenlang heb je gezellig samen op het terras gezeten. Maar dan worden de nachten kouder, is die prachtige bougainville wel een beetje klaar met het jaar en ziet je pampasgras eruit alsof hij vreest de vuurkorf in te zullen gaan. Kortom, het einde van het seizoen is in zicht. Maar je wilt volgend jaar natuurlijk weer van die prachtige pot- en kuipplanten genieten. Dat betekent dat je een plekje moet zoeken waar ze in alle rust de winter doorkomen. Een kas, een koele serre of een af te sluiten veranda is daarvoor ideaal. Zo staan je planten beschut en als je ze mist, kun je er altijd even tussen gaan zitten.

Vitamine D voor je plant

In de winter zijn de meeste kuip- en potplanten in rust. Dat betekent dat ze geen plantenvoeding nodig hebben en slechts beperkt water. Bladverliezende planten houd je bijna droog. Bladhoudende planten verdampen ook tijdens de rustperiode vocht en gedijen het beste op een iets vochtige kluit. Check ook even of de plant echt in winterslaap gaat of toch wat lichttherapie nodig heeft om geen last te krijgen van neerslachtigheid. Abutilon, Lantana en fuchsia staan bijvoorbeeld het liefst donker en droog. Maar laurier en bougainvillea hebben weer een voorkeur voor koel en licht.

Investering in de volgende zomer

Overwinteren in een kas of serre is ideaal, omdat de plant dan beschut en koel staat. Ga voor overwinteren uit van een koude kas, waarin de temperatuur niet onder de vijf graden komt. Zet de potten liever niet op de grond, maar op een paar stukken isolerende ondervloer of op schappen. Overwinteraars staan bovendien graag vrij: zorg dat er geen takken tegen het glas of een muur aankomen. Kas- of serre-omstandigheden kun je ook nabootsen op een koele logeerkamer, of in een kelder, berging, garage, zolder of schuur. Nadeel is dat de meeste van die plekken vaak net iets te droog en te donker zijn voor de planten. En dat je ze soms uit het oog verliest: ze hebben af en toe echt nog even een slokje water nodig.

Laat ze overwinteren in een plantenhotel!

Een alternatief is je planten 's winters te laten logeren bij een kweker. Daarvoor betaal je een vast bedrag per vierkante meter. Google op 'overwinteren plantenhotel' voor een adres in je buurt en maak een afspraak. In de kas worden ze behandeld alsof ze in een plantenspa zijn. In het voorjaar krijg je ze in topconditie én met een groeivoorsprong terug. Hoe fijn is dat?

Lees verder op Mooi wat planten doen »

1 reactie

  • Christa G. Christa G. Wat zijn die laurusplanten duur zeg!!
    Zaterdag 12 November 2022 om 19:39

Log in om een reactie te plaatsen