MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Overwinteren van mediterrane planten

40657 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 12 Oktober 2023 Volg Eddy G.

Komt het door de vruchten of door het feit dat ze voor een 'vakantiegevoel' zorgen? Feit is dat zowel de vijg, olijf en citrusbomen enorm geliefd zijn als terrasplant. Vaak wordt ook beweerd dat ze voldoende winterhard zijn om onze (zachter geworden) winters in volle grond te kunnen overleven. Als je deze planten in potten opkweekt kun je ze maar beter naar een overwinteringsplaats brengen. 

1. CITRUSBOMEN

citrus 

Deze bomen moeten zeker vóór de eerste nachtvorst naar binnen. Geef ze een koele lichte plaats. Temperatuur tussen 5- 10°C. De bomen gaan in een rustperiode en hebben dan ook minder water nodig. Geef ze regelmatig nog wat water zodat de grond nooit volledig uitdroogt. Snoeien gebeurt aan het einde van de winter, begin voorjaar. Citrussen zijn niet gek op verpotten. Jonge planten verplant je jaarlijks in het voorjaar. Oudere planten om de 3-5 jaar. Gebruik een aangepaste potgrond. Goed om weten: er bestaat een citrussoort die volledig winterhard is, namelijk de Poncirus trifoliata.

 

2. VIJGENBOMEN

ficus - vijg 

Vijgen kunnen wat vorst verdragen. Dit is ook afhankelijk van de soort. Planten in pot zet je op een beschutte plaats. Liefst vorstvrij. Het mag een donkere plaats zijn omdat de vijg zijn blad verliest. Je moet er steeds voor zorgen dat de potgrond niet te vochtig is. De combinatie van vocht en koude is voor de vijg dodelijk. Planten die buiten blijven staan moet je op een beschutte plaats zetten en de wortelkluit goed afdekken. Met vliesdoek bijvoorbeeld. Snoeien doe je eind februari. Je snoeit dan de vruchttakken tot op één of twee knoppen terug. Takken die verkeerd staan en andere takken hinderen knip je ook weg. Verpotten gebeurt in het voorjaar als de plant uit zijn pot is gegroeid. Pas dan ook een wortelsnoei toe om de plant in toom te houden.

 

3. OLIJFBOMEN

olijf 

Ook olijfbomen verdragen korte vorstperiodes tot -12°C. Toch kun je ze beter overwinteren op een koele, lichte plaats. Zeker tijdens periodes dat het ook overdag flink blijft vriezen. Snoeien kan in principe tijdens het hele groeiseizoen (niet in de winter dus tijdens de rust). Het kan ook eind oktober, net voordat de bomen gaan overwinteren. Snoei scheuten aan de stam weg en kijk naar de vorm van de boom. Snoei verkeerd groeiende takken weg. Verpot in het voorjaar. In principe hoeft dat eens in de vijf jaar. Gebruik een aangepaste voedzame potgrond.


Aansluitend artikel: Kuip- en terrasplanten overwinteren

5 reacties

 • Rina H. Rina H. Ik woon in zuid-west Frankrijk. In de winter kan het daar een enkele keer -5 worden. Zou ik mijn citroenboompje in de volle grond kunnen zetten op een beschutte plek? Eventueel met afdekken in de winter? Of overleeft mijn citroenboompje dat niet?
  Zaterdag 19 November 2016 om 10:00
 • de J. de J. Ik heb een huis vlakbij Valencia (ongeveer 30 km het binnenland in). Ook daar kan het 's winters vriezen. Als de citroenboom wat ouder is overleeft hij gemakkelijk. De eerste jaren zou ik hem 's winters (als er vorst voorspelt wordt) toch beschermen met witte vliesdoek. De stammetjes zijn nogal slap, dus zet er een paal langs om het boompje aan vast te binden, anders zou een stevige wind wel eens flink wat schade kunnen aanrichten. Ik veronderstel dat in zuid-west Frankrijk er ook maar een paar maanden vorst kan voorkomen. Als je het boompje al die maanden in vliesdoek inpakt is de kans groot dat hij al zijn balderen laat vallen. Mijn advies is dus uitpakken als er geen vorst voorspelt wordt. Mijn citroenboompjes konden toen ze klein waren trouwens best wel één of twee graden vorst hebben
  Groeten
  Jef
  Zaterdag 19 November 2016 om 13:31
 • Rina H. Rina H. Sorry Jef voor mijn verlate reactie. Dank je voor jouw advies. Op dit moment vriest het ' nachts 4 graden. Ik heb mijn boompje tegen het huis aangezet, op een isolerende laag en de pot ingepakt met bolletjesplastic en de rest met vliesdoek. Hij lijkt het aardig te blijven doen.
  Overdag kan het op dat plekje nog steeds oplopen tot 16 graden. Dus dan verwijder ik het vliesdoek.
  Hartelijke groet,
  Rina
  Vrijdag 6 Januari 2017 om 10:59
 • Micky P. Micky P. Geld dit ook voor een sinaasappelboompje?
  Ik heb dit jaar ook een bio citroenplant zelf opgekweekt, hoop dat ik deze ook overhoud. We hebben een grote kas, helaas niet verwarmt. Ik neem aan dat daar hetzelfde voor geld als buiten.
  Woensdag 22 Augustus 2018 om 07:59
 • Karolien V. Karolien V. Ik heb een paar exoten in de tuin staan, zoals mannentrouw, poederdons, pomelia enz. Ik ben van plan ze allemaal in onze carport te laten overwinteren. Ik zoek zo’n mutsjes of doek om ze nog in te pakken, maar is precies nergens voorradig. Waar kan ik dit vinden? Vorig jaar heb niet zo’n bescherming gebruikt en enkele hebben het niet overleefd. Kan iemand mij tips geven want het wordt nu echt wel tijd dat ik ik actie treed. Karolien
  Vrijdag 13 Oktober 2023 om 07:58

Log in om een reactie te plaatsen