MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Paardebloem

598 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Paardebloem

Onze op het eerste gezicht misschien ordinaire paardebloem is een lentekruid dat zowel op medicinaal als culinair vlak verassend veelzijdig uit de hoek komt. De paardebloem regelt de spijsvertering, werkt urineafdrijvend en wordt met succes aangewend bij leveraandoeningen. Heeft je lichaam behoefte aan een reinigende kuur? De paardebloem brengt soelaas! Haal dus niet langer je neus op voor de 'pisbloem' en vermeng de versnipperde paardebloembladeren met gulle hand onder je slaatjes.

Namen noemen

Taraxacum officinale luidt de officiële naam van de paardebloem. Net als de gele bloemblaadjes zijn ook de volksnamen van dit kruid zeer kleurrijk. Wat dacht je van molsla, leeuwentand, brievenbesteller, uitblazertje, kettingbloem en de iets minder respectvolle maar wel veelzeggende naam pisbloem of beddepisser. Ook  al wordt de paardebloem beschouwd als een onkruid dat -tot ergenis van heel wat tuiners - zelf door straatstenen niet te stuiten valt, toch verdient het vast en zeker een ereplaats tussen Winiefreds lievelingskruiden. De wortels en bladeren kunnen je niet alleen verlossen van de meest uiteenlopende kwaaltjes, bovendien komt het kruid ook in de keuken meer dan eens van pas. De paardebloem anders bekeken.

Gezond met paardebloem

  • WORTEL

Zowel de bladeren als de wortel van de paardebloem hebben hun sporen verdiend in de kruidengeneeskunde. De wortel van de paardebloem bevat onder meer de bitterstof taraxine die een groot deel van de medicinale werking voor zijn rekening neemt. De stof heeft een licht laxerende werking waardoor het toiletbezoek weer een stuk vlotter verloopt. Verstopping is één zaak, maar ook wie last heeft van een slechte spijsvertering ondervindt baat bij het bitter tonixum van de paardebloemwortel. Bovendien activeert de bitterstof je lever en de galblaas en daarom wordt paardebloemwortel dus ook al eens aangewend bij galstenen en geelzucht.

  • BLADEREN

De medicinale werking van het paardebloemblad moet zeker niet onderdoen voor die van de wortel. Het bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urineafdrijvende werking (vandaar dus de volksnaam 'pisbloem'). De paardebloem zuivert als het ware je lichaam van giftige stofen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen. Voor nadelige nevenwerkingen hoef bij dit kruid niet bang te zijn, al is overdrijven nooit goed.

Winiefred weet raad

  • GROTE SCHOONMAAK

April, de uitgelezen maand om aan de grote schoonmaak te beginnen, ook in je lichaam. Dat kan dankzij winiefreds zuiverende paardebloemkuur. Neem twee koffielepels fijngesnipperde paardebloemblad en -wortel. Overgiet het kruid met een kopje kokend water en laat gedurende 10 minuten trekken. Filter. Drink een kopje van dit aftreksel 's morgens en 's avonds gedurende een hele maand.

  • ANTI - PUISTJESMIDDEL

Word je geplaagd door puistjes of wratten? Met het melkachtige sap uit de stengel van de plant geraak je er op een natuulijke wijze van verlost. Bet de storende plekjes 's morgens en 's avonds met een in dit sap gedrenkt wattenstaafje en... weg pukkels!

Beestig goed

Ook dieren, bijvoorbeeld konijnen met een waterbuik, kunnen door de paardebloem geholpen worden.

Volksweetjes

De perfecte pluisbal, die na het verwelken van de bloem op de stengel van de paardebloem verschijnt, vormt een gegeerd speelgoedje. Er is trouwens ook een liefdesspelletje aan verbonden. De pluisjes die na één keer blazen overblijven worden één voor één uitgetrokken met 'hij/zij houdt wel van me, houd niet van me, wel, niet, ..., wel'!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen