MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe de Paardekastanjemineermot bestrijden?

4630 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 10 April 2017 Volg Eddy G.

De Paardekastanjemineermot zorgt al een aantal jaren voor beroering in openbaar groen en bij de particulier. De paardekastanjes verliezen vervroegd hun blad waardoor ze jaar na jaar achteruitgaan. De mineermot heeft drie generaties per jaar waarvan de eerste verwacht wordt rond half april, de tweede rond begin juli en de laatste rond begin september. De motjes zijn amper een halve centimeter groot en hebben een goud-bruine kleur met enkele witte banden. Je kan de volwassen motjes makkelijk terug vinden op de stam van uw paardekastanje. Het zijn niet de motjes maar de larven die mijnen vreten in het blad waardoor vervroegde bladval optreedt.

Hoe voorkom je dat paardenkastanjebomen in de vroege nazomer reeds massaal blad verliezen door aantasting van de mineermot?

STAP 1

Ruim in de herfst zo goed als mogelijk alle afgevallen bladeren op. Verzamel de aangetaste bladeren en voer deze af naar een professionele composteringsplaats. Poppen van de mineermot, die in deze afgevallen bladeren aanwezig zijn, worden zo via compostering vernietigd. Opruimen van afgevallen bladeren in de lente is minder interessant. De bladeren zijn dan reeds grotendeels verrot, en poppen van de mineermot vallen ter plaatse tijdens opruimingswerkzaamheden massaal uit het blad op de grond. Dan heeft een opruimactie uiteraard géén baat gehad. Zo vroeg als mogelijk na de bladval aangetaste bladeren ruimen is de boodschap !

 

STAP 2

Beheers de nieuwe generatie mineermotten, die voortkomen uit de restpopulatie overwinterde poppen op de grond, door middel van een specifiek feromoon in speciale vangbekers

  1. Ten laatste tegen 20 april de vangbeker ophangen met bijhorend feromoon-disperser. Hiermee wordt de 1e generatie mineermotten grotendeels weggevangen. Gelijktijdig brengt men ook een band van lijm aan rond de stam van de paardekastanje. Deze band werkt vervolgens de ganse zomer.
  2. De feromoon dispenser een tweede keer in de vangbeker aanbrengen tegen ten laatste eind juni om de 2e generatie mineermotten te reduceren
  3. De feromoon dispenser in de vangbeker een derde keer aanbrengen tegen ten laatste eind augustus, aangezien de mineermot in ons land 3 cyclussen per jaar heeft. Deze derde feromoondispenser moet de 3e generatie mineermotten grotendeels wegvangen
  4. Vanaf half oktober haal je alles terug uit de bomen en ruim je afgevallen bladeren op.

 

Is dit het probleem? Zware bladbeschadiging reeds in de maanden mei en juni? Vervroegde bladval in de zomermaanden juli en augustus? Dan zijn er volgende oplossingen:

Door inzet van specifieke feromonen met vangbekers, in combinatie met bladruiming in de herfst, is de bladschade goed te beheersen. Zo zijn de paardekastanjes in staat om op een normale manier hun fotosynthese verder te zetten tot in de nazomer. Het energieniveau van de bomen blijft op peil, wat hun vitaliteit en ziekteweerstand verbetert.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen