MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Paddestoelen schieten uit de grond

1546 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Paddenstoelen schieten uit de grond


Door de uitzonderlijke hoeveelheid regen deze maand schieten op veel plaatsen al paddenstoelen uit de grond. In weilanden en in gazons zie je in grote kringen de weidekringzwam, maar ook de afgeplatte stuifzwam en het oranjegeel trechtertje (een kleine paddenstoel). Bij eik, beuk, linde of berk is de kans momenteel zeer groot dat je een boleet, amaniet, russula of gele aardappelbovist aantreft. Dit zijn symbionten die een relatie aangaan met bomen, waarbij beiden voordeel hebben. De fel geelgekleurde zwavelzwam een parasiet die vooral op eik groeit, is ook een opvallende verschijning in deze tijd van het jaar. Hier en daar kan je zelfs al een stinkzwam ruiken en zien.

Wie paddenstoelen wil zien moet nu op pad gaan. Door de warmte rotten en verdwijnen de paddenstoelen veel sneller dan in de herfst. Het is niet zo abnormaal dat er paddenstoelen in augustus verschijnen, in feite kan je het hele jaar door paddenstoelen zien. Maar de hoeveelheid en de diversiteit zijn, voor deze maand, uitzonderlijk. Normaal zie je die pas in oktober. Uiteraard zullen we in het najaar nog veel meer paddenstoelen te zien krijgen, tenminste als het voldoende regent.

Mensen die meer willen weten over de wereld van de paddenstoelen kunnen een brochure aankopen met 60 gemakkelijk herkenbare soorten. Voor slechts 3 euro is die te verkrijgen in de Natuurpunt winkel (www.natuurpunt.be/winkel). Met die brochure kan je bovendien meewerken aan het project van Natuurpunt Studie, dat als doel heeft meer te weten te komen over de verspreiding van bepaalde soorten. Voor meer info kan je terecht op de websitewww.natuurpunt.be, (onder fauna en flora - paddenstoelen). 

Nieuwsgierig geworden naar deze paddenstoelen? Opwww.natuurfotoalbum.bevind je veel foto's terug van de allernieuwste vondsten.

**Aansluitend artikel:  Paddenstoelen zonder stippen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen