MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Paprika

2403 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Paprika

 clip_image001(1).jpg

Wetenschappelijke naam

Capsicum annuum

Familie

Solanaceae (Nachtschadefamilie)

Indeling

Vruchtgewassen

Herkomst

Midden- en Zuid-Amerika. Waarschijnlijk werd de soort in Mexico voor het eerst in productie genomen.

Algemeen

Paprika en Spaanse peper stammen beiden af van dezelfde plant uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een warmteminnende plant die als éénjarige wordt geteeld.  Ze worden gebruikt in goulashachtige gerechten of in stukjes gesnipperd in salades. Ze worden ook vermalen tot specerij of aromastof. De grootte en vorm van de vruchten kan verschillen. De meest voorkomende en bij ons meest geliefde  zijn de grote vruchten die onrijp groen zijn maar tijdens het rijpen verkleuren naar rood, geel, oranje of paars/zwart.  De rode, gele en oranje zijn eerder zoet van smaak. Ze kunnen zowel koud als warm worden toegepast. Paprika's zijn caloriearm en rijk aan vitamine A en C. De rijpe vruchten bevatten meer vitamine C dan de groene. Bij aankoop moeten de vruchten stevig aanvoelen, glanzen en geen zachte plekken vertonen. Goed om weten: *Columbus bracht de paprika, per vergissing mee naar Europa. Hij dacht dat hij de kostbare zwarte peper mee had. *De meeste paprika's worden geteeld in Hongarije, ze worden er gedroogd in de zon en vermalen tot paprikapoeder. *Capsa betekent 'doos' wat verwijst naar de holle vrucht. Het kan ook verwijzen naar het Griekse 'Kapto' wat bijten betekent en verwijst naar de scherpe smaak. *De naam paprika komt van de Hongaarse naam die men aan deze vrucht geeft. *Pas in de 19de eeuw ontdekte men dat de paprika eetbaar is. *In tegenstelling tot de Spaanse peper bevat paprika weinig of geen capsaïcine (= een bitter, bijtend alkaloïde). Dat verklaart zijn mildere smaak. *Botanisch gezien zijn paprika's eigenlijk bessen. 

Teelt

Paprikas houden van warmte, daarom is de teelt onder glas (of plastiek) aan te raden. De teelt vanuit zaad is niet eenvoudig. Tijdens het kiemen is een constante temperatuur nodig van rond de 25°C. Paprika is een donkerkiemer. Als de jonge zaailingen zo'n 2 blaadjes vertonen moet je verspenen. De vereiste minimumtemperatuur tijdens de opkweek blijft zo'n 20°C. Ook 's nachts. Geef regelmatig water en laat de wortels nooit uitdrogen maar zorg er ook voor dat de wortels niet constant in het vocht staan. De planten worden dan zo'n 50 tot 80cm uit elkaar uitgeplant. Makkelijker is om jonge planten aan te kopen. Plant niet te vroeg uit. In het begin moet de paprika tot 20cm als 1 stengel groeien, de zijscheuten worden verwijderd. Behoudt later maximum 3 stengels en top de zijstengels na het tweede blad af. Verwijder de eerste 6 bloemen om de groeikracht te bevorderen. Om goede vruchten te bekomen verwijder je ook de bloemen van de zijstengels, alleen de hoofdstengel laat je vruchten dragen. Om een grotere oogst te hebben is het raadzaam om de groene paprika's reeds te plukken. Plant in vruchtbare, goed doorlatende, liefst kalkhoudende tuingrond. Teelt kan ook in potten of groeizakken.

Goede buren : tomaten, basilicum

Ziektes

Net zoals bij tomaten zijn de belangrijkste belagers: bladluizen en spint, voetrot, verwelkingsziekten en Botrytisrot.

Rassen

Paprika Cartago F1 (Somers) Paprika Corno di Toro (Bio- Somers) Paprika rood geblokt (Bio- Somers) Paprika Redskin F1 (Somers) Gele Paprika- California Wonder (Somers) Paprika Yolo Wonder (Somers) Paprika Zerto Hybride F1 (Somers) Cayenne peper Badine (Somers)

Bewaren

Je kan de vruchten in onrijpe toestand oogsten en nog 2-3 weken verder laten rijpen. Ze bewaren zo'n 2 weken op een koele, vochtige plaats. Bewaar ze niet in de ijskast. Bescherm ze tegen uitdrogen.

Recepten

 Recepten met paprika's

Literatuur

Tomaten, pepers & aubergines (Peter Bauwens)

Winiefred over paprika

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen