MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Paprika - Teeltinfo

1919 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Capsicum annuum - Nachtschadefamilie


paprika11.jpg

Er zijn diverse soorten paprika's verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren: rood, geel, groen, oranje... Er zijn zoete soorten, grote en scherpe. Capsicums zijn lid van de nachtschadefamilie en zijn nauw verwant aan tomaat en aubergine.

Paprika's zijn warmteminnend en kunnen daarom praktisch enkel onder glas (serre) worden geteeld, of op een zeer beschutte plaats.

De keuze in variëteiten is vrij groot. Wie echter op zoek is naar speciale soorten kan kiezen uit een groot aanbod in zaden. 

Zaaien:

kan vanaf februari - maart. De beste startperiode is echter half maart. Zaai in zaaikisten onder glas bij een vrij constante temperatuur van +/-22-25°C. Bedek de zaden met een laagje grond zodat ze ongeveer 1 cm diep komen te liggen. Afdekken met plastic of een glasplaat en regelmatig luchten. Na opkomst worden de jonge plantjes verspeend en in aparte potjes geplant. Licht is belangrijk maar vermijd toch volle zon.

Planten

De jonge plantjes worden uitgeplant in potjes wanneer ze hun eerste echte blaadjes hebben gevormd. (Eerst vormen ze kiemblaadjes). De jonge plantjes blijven warmte nodig hebben. Daarom moet je een minimale temperatuur van 18°C aanhouden. Na het uitplanten in volle grond moet je ook een temperatuur van 15°C kunnen aanhouden. Daarom is de teelt in een serre of onder plastic noodzakelijk. De planten hebben steun nodig. Voorzie dus steunstokken.

In beginfase wordt één enkele stengel gevormd. Deze zal op een bepaalde lengte (meestal na een tiental bladeren) splitsen. Als dat gebeurd moet je twee hoofdscheuten aanhouden. Na elk volgend blad zullen de scheuten opnieuw splitsten. Om voldoende groeikracht te behouden moet je de eerste 5-6 bloempjes die verschijnen verwijderen. Door deze te verwijderen zal de plant nieuwe bladeren vormen die als voedingsbodem dienen voor nieuwe vruchten. Top telkens de zwakste van de gesplitste zijscheuten na het eerste blad. Op deze manier behouden we een hoofdstengel met telkens zijscheutjes die getopt zijn op het eerste blad. Op de zijscheuten moet je de bloemen verwijderen. Op de twee hoofdstengels laat je enkel de bloemen in de bladoksels uitgroeien tot vruchten. Laat je teveel vruchten aan de plant, dan zal de groei stilvallen. Telkens er geoogst wordt gaat de plant terug sneller groeien. In volle zomer en bij voldoende grote en groeikrachtige planten, kunnen er eventueel ook op de zijscheuten meer vruchten worden aangehouden. Wil je de vruchten laten doorkleuren dan blijft de plant langer 'belast' en zal de oogst lager zijn.

Standplaats

Paprika's houden van een vruchtbare grond. Na het uitplanten de planten regelmatig (om de week) eens flink water geven. Te droge grond kan aanleiding geven tot neusrot. In een serre moet je regelmatig luchten en te hoge luchtvochtigheid vermijden want dat geeft aanleiding tot ziektes.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen