Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Parthenocissus - Wingerd

parthenocissus.jpg

Naam

 Parthenocissus

Nederlandse naam

 Wilde wingerd

Familie

 Vitaceae

Herkomst

 Noord-Amerika, Oost-Azië, Himalaya

Categorie

 Bladverliezende klimplant.

Hoogte

 tot 20m, afhankelijk van de soort

Bloeitijd

 Juli-augustus

Standplaats

 Zon-halfschaduw.  Groeit op vrijwel elke tuingrond.

Algemene kenmerken

 Sterk groeiende klimplanten die zicht vasthechten   dmv zuignapjes of hechtranken.  De sierwaarde zit vooral in het blad en de herfstkleuren  van het blad. Zeer geschikt om langs een muur te  laten groeien of langs schuttingen.  Na hedera (klimop) is dit één van de meest toegepaste  klimplanten voor een gevel.

Vermeerderen

 Uit stek. Sommige soorten worden geënt op een  onderstam van wilde wingerd.

Soorten

 Parthenocissus henryana: 3-4m. Deze soort heeft     mooi handvormig samengesteld blad met een lichte     middennerf. De kleine groenachtige bloeiwijze is niet     spectaculair maar de bessen zijn zeer mooi     donkerblauw. Afkomstig uit Centraal-China.     Zeer mooie herfstverkleuring. Best op een     beschutte plaats.

 Parthenocissus quinquefolia:10-16m. Dit is de     bekendste soort. Het is een krachtig groeiende     klimplant die zelfhechtend is op niet te hete muren.     Zoals de naam doet vermoeden bestaat het blad     uit vijf deelblaadjes.     De rode herfstverkleuring is het mooist op een     zonnige plaats. Groene bloemen, rijkbloeiend.     Donkerblauwe bessen die berijpt zijn na warme     zomers. Afkomstig uit Oost- en Noord-Amerika.     Hecht zich met kleefkussentjes die aan de ranken     zitten.     'Engelmannii': 6-10m De blaadjes zijn dofgroen en     smaller. Groeit ook minder krachtig

 Parthenocissus tricuspidata: tot 20m.     Driebladige wingerd.     Mooie en sterke klimplant met glanzend blad dat kan     wisselen van vorm.     Geelgroene bloemen in schermvormige trossen.     Een van de grootste en spectaculairste soorten.     Zelfhechtend. Zeer mooie herfstkleur die     het best bereikt wordt op een zonnige plaats.     De verkleuring van het blad duurt langer dan bij de     P.quinquefolia.     Afkomstig uit Centraal China en Japan.     'Green Spring: krachtig groeiend, roodachtige purper       herfstkleur.     'Lowii': 3-4m. Diep ingesneden blad, donkerrode       herfstkler.     'Veitchii': Zeer mooie herftverkleuring. Ook het       jonge blad is roodgekleurd.

 parthenocissus_engelmannii0806.jpg   P. quinquefolia 'Engelmannii'

 parthenocissusveitchii0806.jpg   P. tricuspidata 'Veitchii'

parthenocissushenryana0806.jpg   P. henryanaReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen