MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pastinaak

3342 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

pastinaak900.jpg

Wetenschappelijke naam

Pastinaca sativa

Nederlandse naam Pastinaak - Pinksternakel

Familie

Apiaceae (Schermbloemenfamilie)

Indeling

Wortelgewassen

Herkomst

Inheems in Eurazië.

Algemeen

Pastinaak met zijn geurige penwortel heeft een lange geschiedenis. Reeds in het oude Egypte werd hij geteeld en hij was bij Grieken en Romeinen bekend. In de keuken was hij samen met de raap een belangrijk basisvoedsel, tot de aardappel zijn intrede deed in de keuken. De witte wortel heeft een aparte, aromatische smaak die het midden houdt tussen die van de aardappel en die van de wortel en knolselder.

Het blad doet aan dat van selder denken en de wortel aan de peterseliewortel. Alle gecultiveerde soorten zijn afkomstig van de in Europa algemeen in het wild voorkomende pastinaak. De gecultiveerde rassen werden en worden vooral geselecteerd op de grootte van de wortel en de ziekteresistentie.

Deze 'soepgroente' was in de vergetelheid geraakt maar is opnieuw opgevist door de liefhebbers van de natuurvoedingskeuken.

Pastinaak is zeer voedzaam en is vooral ook geschikt voor diabetici omdat zij inuline bevat. Naast inuline bevat pastinaak ook veel koolhydraten, kalium en foliumzuur, Vitamine C. Pastinaak zet zetmeel om in suikers wanneer hij wordt blootgesteld aan koude. In de winter smaakt hij dus zoeter dan in de herfst. Toen suiker nog duur was, gebruikten Britten de pastinaak in gebak en jams.

Teelt

Eenvoudig te telen gewas. Pastinaak kan je buiten in volle grond uitzaaien van half april tot ongeveer half mei. (Eigenlijk kan er reeds vanaf half februari worden gezaaid). Zaai in rijen die ongeveer 35cm uit elkaar liggen. Na opkomst uitdunnen zodat de plantjes een 15cm uit elkaar staan. Oogsten kan vanaf half september. Hou er rekening mee dat pastinaak veel tijd nodig heeft om tot een eetbaar gewas te komen. Reken op zo'n kleine vijf maanden vanaf het tijdstip dat je zaait. Zaai pastinaak niet op een plaats waar een andere schermbloemige heeft gestaan (dille, peterselie, knolvenkel). Goede partners zijn sla, erwten.

Bloeiende planten trekken zweefvliegen en roofwespen aan.

Pastinaak is tevreden met een lichte grond die goed is losgemaakt. Vanwege de wortelpen moet de grond een vrij diepe bewerking ondergaan. Tijdens warme droge zomerperiodes moet je wel regelmatig water geven. Geen verse mest gebruiken op het perceel waar de pastinaak komt.

TIP. Het zaad van pastinaak kiemt zeer traag. Om dit proces te versnellen kan je het zaad twee weken in vochtig zand in een verwarmde plaats laten voorkiemen. Steeds vers zaad gebruiken want het zaad verliest snel zijn kiemkracht.

Ziektes

Dezelfde problemen als bij wortelen kunnen voorkomen, namelijk wortelvlieg. Je kan enkele planten overhouden als offerplant voor de wortelbloesemmot.

Rassen

Halflange van Guernsey (Somers)

Keuken

Je kan pastinaak rauw gebruiken door te raspen . Zo geeft hij een fijne toets mee aan salades. Combineren met veldsla, wortel, knolselder. Om te vermijden dat geraspte stukjes pastinaak bruin worden besprenkel je ze met citroensap!

Koken kan in lichtgezouten water. De groente wordt snel gaar. (Sneller dan aardappelen en wortelen)

Om te stoven snij je de pastinaak in kleine stukjes. Laat hem zachtjes stoven in boter of olijfolie en kruid dan met nootmuskaat, peper en zout.

Frituren kan ook: snij fijne schijfjes met een dunschiller en bak ze goudbruin in de frituurpan (175°C). Opdienen met een dipsausje!

Pastinaak kan je gebruiken in soepen en stoofpotjes.

Bewaren

Na de oogst wordt de wortel snel slap. Daarom zoveel mogelijk vers gebruiken. De oogst kan gespreid worden omdat pastinaak voldoende tegen vorst bestand is en men kan oogsten tot januari. De wortels smaken zelfs nog heerlijker nadat de vorst er overheen gegaan is.

Recepten

Recepten met pastinaak

pastinaak bloemen 900.jpg

pastinaak10b.jpg

pastinaakzaad.jpg 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen