MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pastinaak - Teeltinfo

4562 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pastinaca sativa
Schermbloemenfamilie

Pastinaak is een tweejarige plant uit de Schermbloemenfamilie die een geurige, eetbare penwortel vormt. De wortels zijn winterhard en kunnen dus tijdens de winter in de volle grond blijven zitten. Pastinaak werd al door de oude Grieken verbouwd en voor de aardappel zijn intrede deed vormde deze groente  (samen met de raap) ooit de basis van de maaltijden. De wortel van de pastinaak wordt gekookt of in puree gemengd.

Zaaien
Ter plaatse in volle grond zaaien vanaf maart/april tot half mei. Het zaad ontkiemt zeer langzaam en zeer slecht bij koude: zaai niet bij nat en koud weer. De grondtemperatuur moet minimaal 7°C zijn. Zaai in lijnen (1 cm diep) die 30-35cm uit elkaar liggen. Leg om de 15cm zo'n drietal zaadjes en na opkomst uitdunnen. De grootste knollen/ wortels krijg je door voldoende afstand te houden tussen de planten.

Standplaats
Zorg voor een zonnige plaats. Een diepe, vruchtbare zand grond is ideaal. De grond moet een fijne structuur hebben tot zo'n 25-30cm diep. Vermijd stenige grond. Dit om splitsen van de wortels te voorkomen. Om te zorgen voor een goede luchtige bodem kan je bijvoorbeeld met een bloembollenplanter of een kleine grondboor de grond verwijderen en de gaten opvullen met een luchtige voedzame potgrond. Regelmatig water geven en de grond niet laten uitdrogen, alhoewel de planten droogte verdragen. Hou het perceel onkruidvrij.

Soorten

  • Tender and true: dikke witte wortel
  • Javelin F1 : zuiverwitte wortel met goede smaak en hoge ziekteresistentie.
  • Er zijn ook rassen die minder lange wortels maken (platronde)
     

Goed om weten

  • pastinaken slaan meer zetmeel op dan wortels maar deze worden omgezet in suikers tijdens koude periodes. In de winter (na vorstperiodes) smaakt hij dus zoeter dan in de herfst. Vandaar dat pastinaak ook wel 'zoete wortel' wordt genoemd.
  • ze bevatten vrij veel calorieën (74 kcal per 100 g), kalium en vitamine C
  • net als wortels kunnen ze aangetast worden door de wortelvlieg. je kan dit vermijden door ze af te dekken met vliesdoek of insectengaas. Plant rozemarijn in de buurt
  • gebruik elk jaar vers zaad.
  • pastinaak die overwintert zal bloemen geven die nuttige insecten aantrekken. Het is daarom nuttig om enkele wortels te laten zitten.
  • bij langdurige vorstperiodes in de winter kan je niet oogsten, daarom kan je de pastinaak net als wortelen in bakken overwinteren en bewaren. 


Meer info

pastinaak10b.jpg

pastinaak6b.jpg

pastinaakzaad.jpg

1 reactie

  • Antonio G. Antonio G. zeer smakelijke groente. goed voor de lijn epl van aardappelen.
    Donderdag 31 December 2015 om 14:49

Log in om een reactie te plaatsen