MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Paulownia tomentosa

4272 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 anna_paulownia.jpg

Naam

 Paulownia tomentosa

Nederlandse naam

 Anna Paulowna boom  (Anna Paulowna Romanov (1795-1865) was de dochter  van Tsaar Paul I en trad in 1816 in het huwelijk met de  Nederlandse kroonprins Willem II. Van 1840- 1849 was  ze koningin van Nederland.

Familie

 Scrophulariaceae (helmkruidfamilie)

Herkomst

 China (Noorden)

Hoogte

 10-15 m.

Blad

 Het blad is vaak even breed als lang en kan tot 40cm worden. Het is eirond met een hartvormige basis en is  zwak drielobbig.  Het is behaard en voelt daardoor viltig aan (tomentosa betekent namelijk behaard). De bladsteel kan tot 20cm lang zijn.    

Bloemen

 Lilablauwe klokvormige bloemen in opstaande, eindstandige, vertakte pluimen. De bloemen verschijnen net iets voor het blad.  De bloemknoppen zijn lichtbruin en zacht behaard. Bij strenge winters kunnen ze bevriezen of vorstschade oplopen omdat ze in de voorgaande  zomer aangelegd worden. Na de bloemen verschijnen de eivormige doosvruchten.

Bloeitijd

 April -Mei

Vruchten

 3 cm. groot; bruin; eivormig met een scherpe punt.  De vruchten bevatten elk tot 1200 gevleugelde zaden.  Ze blijven tot in de winter aan de boom.

Algemeen

 Snelgroeiende, decoratieve boom met brede, ronde, half open kroon en dikke, stevige uitstaande takken;  De stam is tot op hoge leeftijd vrij glad en grijs,  gebruikt als solitaire boom op beschutte plaatsen; als drachtplant.  Oudere takken worden hol

 Groeit op vrijwel elke bodem, zolang deze maar niet te  nat is. Vooral wintervochtig vermijden.  Zet de Paulownia op een beschutte plaats.

 Snoei beperken. Eventueel bijsnoeien in juni.

 

 

Paulownia_tomentosa_vrucht.jpg

paulownia_bloem.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen