MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pelargonium - Geurpelargoniums

1967 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

pelargonium graveolens

Familie: Geraniaceae

Herkomst

Deze gevarieerde groep stamt af van een grote groep Zuid-Afrikaanse soorten. De eerste hybriden werden in het begin van de 19de eeuw ontwikkeld. De geur van de etherische olie in de bladeren varieert van pepermunt, eucalyptus en citroen tot kruidnagel, anijs, appel, rozen en zelfs kokos. De geur is het sterkst wanneer het blad wordt aangeraaktof gekneusd. In tegenstelling tot de andere pelargoniums is de bloeiwijze hier eerder subtiel. Ze vormen kleine bloemen in allerlei eerder zachte kleuren. De namen van deze soorten verwijzen vaak naar de geur. Geef ze een plaats dichtbij het terras of plant ze in de zomer uit in de moestuin.

Standplaats

Zonnige standplaats. Zeer geschikt voor potten en bloembakken. Gebruik goed doorlatende, voedselrijke grond waaraan klei is toegevoegd, en zorg voor een goede drainage. Geef regelmatig plantenvoedsel tijdens de bloei. Vooral voedsel met een hoog kaliumgehalte is aan te raden. De planten zijn niet winterhard en moeten voor de eerste vorstperiodes naar binnen gehaald worden.

Verzorging

Zorgvuldig gieten want teveel water leidt tot wortelrot. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden en vermijd ook natte voeten. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Je geeft je planten best 's morgens water. 's Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze zeer aantrekkelijk voor schimmels en slakken. Geef het water zoveel mogelijk aan de basis van de planten. Regelmatig bemesten. De planten kunnen gemakkelijk vermeerderd worden door het nemen van stekken. De zomer is hiervoor de beste periode.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen