MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pelargonium x domesticum

1651 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

888.png

Naam

Pelargonium x domesticum

Nederlandse naam

Franse geranium, Grandiflorum-hybriden, soms ook Koninklijke of violetgeranium

Familie

Geraniaceae

Herkomst

Zuid-Afrika en Namibië De domesticum-groep of staande pelargonium is ontstaan uit kruisingen met diverse soorten.

Standplaats

Zonnige standplaats. Zeer geschikt voor potten en bloembakken. Gebruik goed doorlatende, voedselrijke grond waaraan klei is toegevoegd, en zorg voor een goede drainage. Geef regelmatig plantenvoedsel tijdens de bloei. Vooral voedsel met een hoog kaliumgehalte is aan te raden. De planten zijn niet winterhard en moeten voor de eerste vorstperiodes naar binnen gehaald worden.

Bloei

Rijkbloeiende plant. De bloemen zijn vrij groot en ze hebben een prachtig kleurenpallet. Uitgebloeide bloemen verwijderen. De Franse geranium is te herkennen aan de trompetvormige bloemen die in trossen groeien en de zes bloembladen.

Algemene kenmerken

Naast de bloemen heeft bij pelargoniums ook het blad een hoge sierwaarde. Pelargoniums worden zowel uit zaad als uit stek vermeerderd. Het mooist zijn de planten die opgekweekt worden uit stek die in de herfst wordt genomen. Niet teveel licht en niet te hoge temperaturen zorgen ervoor dat uw planten compact blijven en niet te hoog opschieten.

Verzorging

Zorgvuldig gieten want teveel water leidt tot wortelrot. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden en vermijd ook natte voeten. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Je geeft je planten best 's morgens water. 's Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze zeer aantrekkelijk voor schimmels en slakken. Geef het water zoveel mogelijk aan de basis van de planten. Regelmatig bemesten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen