Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pendel vindt ondergrondse waterbronnen

784 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pendel vindt ondergrondse waterbronnen


Een team pendelaars onder leiding van Guido Viaene zoekt vooral bij land- en tuinbouwers naar grondwater. "De combinatie van kennis en techniek resulteert in het vinden van water op plaatsen waar anderen beweren dat er geen water is", zegt Guido. "Daarom zou ik graag naar de Sahara gaan om het watertekort te bestrijden".

"Als pendelaars hebben wij een aparte kijk op de structuur van de ondergrondse waterlagen", zegt Viaene. "Deze kijk wijkt nogal eens af van wat de wetenschapslui in het algemeen en de geologen in het bijzonder denken. Daarnaast beschikken we over een unieke techniek om de wateraders op te sporen". Deze techniek heet het pendelen en stamt uit de oudheid.

"De combinatie van kennis en de gebruikte techniek resulteert in het vinden van water op plaatsen waar anderen beweren dat er geen water in de ondergrond zit. Deze techniek is het meest gekend in West-Vlaanderen. In Limburg is er bijna niemand meer die deze methode beheerst", vertelt Viaene.

"Wetenschapslui, geologen, boeren en tuinbouwers hebben ons al uitgedaagd om water te gaan zoeken op plaatsen waar de bewoners zeggen dat er geen grondwater voorradig is. Zo zijn we met onze groep pendelaars terechtgekomen bij rozenkweker Neyt in Eernegem. Deze rozenkweker heeft voor zijn groot serrebedrijf heel veel water nodig en heeft in het verleden 27 boorputten laten maken, maar er komt nauwelijks water uit".

Viaene heeft samen met zijn ploeg het erf van Neyt uitgewicheld en heeft de snijlijnen van ondergrondse waterlagen kunnen bepalen. "Op deze plekken is geboord en de twee nieuwe boorputten geven elk 3.500 liter water per uur. Dat is voldoende voor heel het bedrijf", zegt Guido Viaene.

Bron: Het Nieuwsblad Meer info:www.aardstralen.beReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen