MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Perenroestziekte

864 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Perenroestziekte Gymnosporangium fuscum


Perenroest komt de laatste jaren steeds meer voor op perelaars in particuliere tuinen. Perenroest wordt veroorzaakt door de schimmel Gymnosporangium fuscum. Het bijzondere aan deze schimmel is dat ze pas in de volle zomer bij de perelaar voor infectie zorgt, en nooit in het voorjaar of vroege zomer. Pas vanaf eind mei - begin juni ontstaan op de bovenzijde van het blad van de perelaar oranje vlekken. Kort daarna verschijnen ter hoogte van de oranje vlekken aan de onderzijde van het blad uitstulpingen, een soort bladgal. De grootte van de vlek bovenaan het blad is in verhouding tot de grootte van de uitstulpingen aan de onderzijde van de bladeren. Middenin de oranje-rode vlek verkleurt het bladweefsel vervolgens donker. Op éénzelfde blad kunnen meerdere vlekken voorkomen en dit kan vervroegde bladval tot gevolg hebben. De ene perensoort is al gevoeliger dan de andere.

De sporen van de perenroest schimmel komen in de vroege zomer overgewaaid vanop jeneverbes (Juniperus spp.),  waar ze heeft overwinterd. De sporen kunnen met de wind tot 500m ver meegedragen worden.

Als goede preventieve maatregel kan men in de vroege lente de Juniperus struiken bespuiten met een genezend roestmiddel zoals BELROSE, om de infectiedruk van die zijde sterk te verminderen. Perelaars kan men kort na de bloei tot in de maand juni behandelen met het product DITHANE WG. De bespuiting na 3 weken herhalen is nuttig bij zware infecties.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen