MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Perzik en nectarine snoeien

19365 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Perzik (Prunus persica) en nectarine (Prunus persica var. nucipersica) behoren tot het steenfruit. Reeds 2500 jaar terug werden perziken geteeld in Perzië en Klein-Azië.

Perziken worden in twee groepen ingedeeld: de gewone behaarde perziken en de niet-behaarde of gladde perziken (nectarines). De nectarine is trouwens een mutant van de perzik. De planten zijn eenhuizig en moeten door insecten bestoven worden.

Voor deze vruchten is de struik/spilvorm het meest aangewezen. In liefhebberstuinen worden ook veel halfstambomen aangeplant. Geef ze de meest zonnige, beschutte plaats in de tuin. Prunus persica houdt van goed doorlatende grond die los en humusrijk is.

De meest gebruikte onderstam is 'St. Julien A'. Voor droge arme zandgronden is de perzikzaailing echter beter geschikt. 'Fertile de Septembre' en 'Reine des Vergers' zijn nogal zaadecht. Aanplanten gebeurt het best in de lente.

De vruchten verschijnen aan de scheuten die in het voorafgaande jaar zijn gevormd. Daar moet je bij het snoeien rekening mee houden. De hoofdsnoei gebeurt in maart/april. NIET tijdens de wintermaanden omdat de kans op infecties en aantasting van loodglans en kanker het hoogst is. Oudere bomen kunnen ook nog in juni worden gesnoeid.

Zo ga je te werk:

  • takken zonder bloesem knipt u terug tot 1-3 knoppen om ze te verjongen.
  • takken die niet vruchtdragend zijn, hebben alleen bloemknoppen en geen bladknoppen. Zulke takken mag je volledig wegnemen.
  • korte, bloeiende takken zitten alleen aan het oude hout. Aan het uiteinde bevinden zich meerdere bloempjes. Deze mag je laten zitten.
  • zeer lange takken moeten worden ingekort om te vermijden dat ze afbreken.
  • de echte vruchtentakken zijn meestal stevig. U kan ze herkennen aan de twee ronde bloemknoppen die naast de spitse bladknoppen zitten. Deze mag je inkorten tot 40-15cm.
     

Bij een jonge pas aangeplante perzikboom, snoei je alle zijtwijgen in tot op enkele centimeters van de harttak. Er zullen zich daarna talrijke stevige scheuten vormen. Zo wordt de vorming van korte, vruchtdragende zijscheuten gestimuleerd. Kies hier de 3-4 best geplaatste uit om ze tot gesteltak te laten uitgroeien. Perziken en nectarines kunnen ook als leifruit worden gekweekt.

Vruchtdunning is heel belangrijk en noodzakelijk bij perzik en nectarines om te vermijden dat de vruchten te klein blijven en ook om de vitaliteit van de bomen te verzekeren. Een vruchtdunning gebeurt zo'n vier weken na de bloei. Regel hierbij is om tussen de vruchten een onderlinge afstand van eenn handbreedte aan te houden.

LEES OOK: Perzikbomen preventief behandelen. KLIK HIER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen