MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Peterselie

900 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Peterselie

Vereerd door de Oude Grieken en Romeinen maar evenzeer gegeerd door Winiefred: de peterselie. Deze klassieker onder de kruiden mocht dus zeker niet achterwege blijven. Het is een universele smaakmaker die bovendien een belangrijke dosis vitamine C en ijzer bevat en dus onze gezondheid zeker ten goede komt.

Namen noemen

Als er één kruid is dat werkelijk iedereen kent, dan is het wel peterselie. Niet meer weg te denken uit onze keuken! Minder bekend is dat het ook zeer gezond is. Je kan drie hoofdcategorieën onderscheiden: de snij-, de wortel- en de krulpeterselie. De wortelpeterselie is een soort die vooral omwille van de dikkere eetbare penwortel wordt gekweekt. Ook al is de snij- of bladpeterselie iets meer uitgesproken van smaak dan de krul- of tuinpeterselie, toch is het vooral de laatste variëteit die bij ons gebruikt wordt. De Latijnse benaming van deze soort luidt als volgt: Petroselinum cirspum. In deze naam herkennen we de term petros wat rots betekent. Dit is een verwijzing naar de rotsachtige grond waarop het gewas daar groeit. Zoals heel wat andere plantjes in Winiefreds Kruidenboeket behoort peterselie ook tot de schermbloemenfamilie of Umbelliferae. Wat het aantal streeknamen betreft heeft peterselie niet te klagen. een kleine selectie uit een ellelange lijst: pieterselie, persijn, visgroente, persalie, porselle, vennekool, tuineppe, hofeppe,...

Gezond met peterselie

Zowel de Grieken als de Romeinen gebrukten peterselie al als een toekruid én als artsenplant. Geen wonder als je weet dat zowel de blaadjes, de wortels als de zaden heel heilzaam zijn. Dit geschenk van de natuur bevat onder meer ijzer, kalk, fosfor, vitamine A, B12 (voor de vorming van rode bloedlichaampjes), maar vooral ook een flinke portie vitamine C. Met wel 200 mg op 100 gram geeft het kruid ons weerstand tegen infecties en is het een heusde krachtbron. Peterselie wekt bovendien de eetlust op en vormt dus een uitstekend ingrediënt voor soep. Ook de vertering van de maaltijd zal een stuk vlotter verlopen. Daarnaast is peterselie hartversterkend, menstruatiebevorderend en stimuleert het kruid de afscheiding van urinezuur. Het wordt sterk aanbevolen bij jicht en reuma maar ook bij infecties van de urinewegen en ziekten van de lever. Doe wat peterselie in warme melk en drink dit op je nuchtere maag als middel tegen stemproblemen, longontsteking of astma.

Let op: vermijd het gebruik van peterselie als geneesmiddel tijdens de zwangerschap of bij nierproblemen.

Winiefred weet raad

  • FRISSE ADEM

Knoflook gegeten? Denk aan je medemens en knabbel op wat peterselie. Dit verfrist de adem.

  • HUID EN HAAR

Om zomersproeten en bruine vlekken te bestrijden moet je het aangezicht tweemaal daags betten met een afkooksel van 50 gram peterselieblaadjes in 1 liter water. Laat 10 minuten koken en filter. Een thee van peterselie aangelengd met seldersap is bovendien een  uitstekend 'glansspoelmiddel' voor je haar.

Beestig goed

Noteer dat peterselie niet alleen heilzaam is voor de mens maar ook het dieet van je hond op een belangrijke manier kan verrijken. Doe om de paar dagen een snuifje peterselie in zijn vlees voor een glanzende vacht en heldere ogen. Let op: niet alle dieren hebben baat bij peterselie. Voor sommige vogels is peterselie immers giftig.

Volksweetjes

De oude Grieken vereerden peterselie. Volgens hen was het kruid ontstaan uit het bloed van Archemorus, een mythologisch held die verslonden werd door slangen. De uitdrukking 'dringend peterselie nodig hebben' betekende zoveel als dodelijk ziek zijn. Ook bij de Romeinen had dit gewas een belangrijke betekenis. Het werd door de gladiatoren als opwekkend middel gebruikt voor ze ten strijde trokken. De overwinnaars werden bekroond met kransen van peterselie. Mannen droegen het trouwens in hun haar om zich te behoeden t'egen dronkenschap. Aan het effect valt ten sterkste te twijfelen. Maar je moet niet wanhopen. Laat wat kruid in een glas warme melk trekken en drink dit mengsel op om eventuele kater achteraf toch nog te verjagen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen