MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Petunia

2037 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 petunia_b.jpg

Naam

 Petunia  De naam is afgeleid van het Braziliaanse petun  wat tabak betekent. (Petunia's zijn nauw verwant  aan Nicotiana)  

Nederlandse naam

 Petunia

Familie

 Solanaceae

Herkomst

 Wilde petunia’s groeien in de tropische delen van Zuid-  Amerika.  De in de handel aangeboden soorten zijn hybriden  afgeleid van P. axillaris, P. violacea en P. integrifolia

Standplaats

 Een zonnige, warme plek.  Beschermen tegen koude wind en tocht.  Ze kunnen last hebben van voet- en wortelrot bij te  natte potgrond  Indien hij in volle zon staat mag de grond zeker en vast  niet uitdrogen.  Een onmisbare plant voor het zomerterras.  Het zijn snelle groeiers en hebben daarom nood aan  voedselrijke grond.  Koel en nat water vermijden.

Bloei

 Bloeit een zomer lang.  Er zijn diverse soorten met bloemen in allerlei kleuren en  groottes.

Algemene kenmerken

 Krachtig groeiende en rijkbloeiende éénjarige planten.  Vermeerderen gebeurde vroeger uit zaad maar nu vooral  uit stek.  Gecultiveerde petunia's met trechtervormige/ trompet-  vormige bloemen zijn nu verkrijgbaar in een grote variatie  van bloemkleuren en bloemtypes:  kleinbloemige, grootbloemige, enkelbloemige, gevulde  bloemen.  De bloemen hebben allemaal een duidelijke adering.  De meeste soorten zijn wettelijk beschermd.  De gekendste soorten voor hangmanden zijn   Surfinia® en Million Bells®

Verzorging

 Regelmatig water geven en de grond niet laten  uitdrogen.  Plantenvoedsel toevoegen aan het water komt de bloei  ten goede.  Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat.   Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.  Vermijd dat de plant langdurig met zijn wortels vochtig  staat.  Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig  kleine gietbeurten.  Regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen.

 999.png   Surfinia

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen