MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Phalaenopsis Ve White

333 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 phalaenopsis white

Naam: Phalaenopsis Ve White

Familie: Orchidaceae

Standplaats: Phalaenopsis houdt van licht maar geen directe zon (gefilterd zonlicht). Van maart tot september verdragen ze geen direct zonlicht, dit kan verbranding van de bladeren tot gevolg hebben. Bescherm ze vooral voor tocht. Kamertemperatuur overdag van 18-22°C is ideaal. 's Nachts mag de temp. enkele graden zakken maar niet onder 16°C. Zet ze niet te dicht bij de verwarming of een andere warmtebron. Lagere temperaturen, tocht of ethyleen, afkomstig van rook, of fruit kan bloemval veroorzaken.

Als substraat gebruik je best grove boom- schors of steenwol. Er is speciale orchideeëngrond verkrijgbaar. Als de plant moet verpot worden mag dit niet tijdens de bloei gebeuren.

Water: Geef de planten één of tweemaal per week kalkarm water op kamertemperatuur. Vooral tijdens de bloei. Eventueel de pot in lauw water dompelen en goed laten uitlekken. Zorg dat er geen water in het hart van de plant kan lopen want dit geeft aanleiding tot rot. Na de bloei kan de plant wat meer droogte verdragen. Bij oudere planten mag u na enkele giet- beurten ook wat plantenvoeding aan het water toevoegen. Een hoge luchtvochtigheid is niet direct een vereiste maar is zeker een pluspunt.

Algemeen:

Een Phalaenopsis met meerdere takken is niet ongebruikelijk, maar een Phalaenopsis met meervoudig vertakte bloemtakken wèl. Ve White is zo’n Phalaenopsis. Dankzij deze bloeiwijze produceert de orchidee in enkele weken tijd een waterval van helderwitte bloemen, met een diameter van 6 tot 7 centimeter.  Elke bloemtak heeft minimaal drie vertakkingen.

In de natuur komen ongeveer 50 soorten voor in tropisch Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Ze groeien er in en tegen de bomen. Deze orchidee is een epifyt. Hij vormt geen schijnknollen en de brede, vlezige bladeren groeien rechtstreeks uit de wortelstok en de gebogen bloeistengel steekt er bovenuit. Deze dikke, vlezige bladeren worden gebruikt als waterreserve. De wortels zijn opvallend en groeien vaak boven de pot uit (luchtwortels). Ze verlangen een subtropisch of tropisch klimaat, maar doen het ook in koelere streken.

Tip: Bij Phalaenopsis kan u de stengel boven het derde of vierde oog terugknippen als de plant is uitgebloeid. Uit dit oog kan weer een nieuwe bloemstengel ontstaan. Na de bloei mag de Phalaenopsis op een wat koelere plaats staan.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen