MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Phalaenopsis - Vlinderorchidee

3583 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

phalaenopsis

Naam: Phalaenopsis

Nederlandse naam: Vlinderorchidee

Familie: Orchidaceae

Herkomst: vooral in tropisch Azië

Standplaats:

Phalaenopsis houdt van licht maar geen directe zon (gefilterd zonlicht). Van maart tot september verdragen ze geen direct zonlicht, dit kan verbranding van de bladeren tot gevolg hebben. Bescherm ze vooral voor tocht. Kamertemperatuur overdag van 18-22°C is ideaal. 's Nachts mag de temp. enkele graden zakken maar niet onder 16°C. Zet ze niet te dicht bij de verwarming of een andere warmtebron. Lagere temperaturen, tocht of ethyleen, afkomstig van rook, of fruit kan bloemval veroorzaken.

Als substraat gebruik je best grove boomschors of steenwol. Er is speciale orchideeëngrond verkrijgbaar. Als de plant moet verpot worden mag dit niet tijdens de bloei gebeuren.

Water:

Geef de planten één of tweemaal per week kalkarm water op kamertemperatuur. Vooral tijdens de bloei. Eventueel de pot in lauw water dompelen en goed laten uitlekken. Zorg dat er geen water in het hart van de plant kan lopen want dit geeft aanleiding tot rot. Na de bloei kan de plant wat meer droogte verdragen. Bij oudere planten mag u na enkele giet- beurten ook wat plantenvoeding aan het water toevoegen. Een hoge luchtvochtigheid is niet direct een vereiste maar is zeker een pluspunt.

Algemeen:

In de natuur komen ongeveer 50 soorten voor in tropisch Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Ze groeien er in en tegen de bomen. Deze orchidee is een epifyt. Hij vormt geen schijnknollen en de brede, vlezige bladeren groeien rechtstreeks uit de wortelstok en de gebogen bloeistengel steekt er bovenuit. Deze dikke, vlezige bladeren worden gebruikt als waterreserve. De wortels zijn opvallend en groeien vaak boven de pot uit (luchtwortels). Ze verlangen een subtropisch of tropisch klimaat, maar doen het ook in koelere streken.

Phalaenopsis laat zich makkelijk kruisen met verwante geslachten en dit heeft er toe geleid dat er door kwekers een enorm breed en aantrekkelijk assortiment aan cultivars is opgekweekt. Die vele kruisingen resulteerden erin dat de plant relatief makkelijk in de huiskamer te kweken valt. Sinds enkele jaren is de plant dan ook uitgegroeid tot de populairste potplant op de veilingen.

Tip:

Bij Phalaenopsis kan u de stengel boven het tweede oog terugknippen als de plant is uitgebloeid. Uit dit oog kan weer een nieuwe bloemstengel ontstaan. Na de bloei mag de Phalaenopsis op een wat koelere plaats staan. 

MEER TIPS EN INFO

 

phalaenopsis

phalaenopsis

phalaenopsis hybrid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen