MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Phlox - laagblijvende soorten

12507 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Phlox is een sterk gevarieerde plantengroep waartoe zowel hoge als lage, groenblijvende en zelfs eenjarigen behoren. De hoge soorten zijn de bekendste. Phlox paniculata of maniculata kennen we allemaal als de mooie zomerbloeiende borderplanten. Samen met de asters vormen ze de 'ruggegraat' van een traditionele border. Daarnaast heb je de lage, kruipende soorten zoals Phlox subulata en P. divaricata die aan een sterke opmars bezig zijn. Deze dwergcultivars zijn heel geschikt voor een rotstuin, maar doen het ook goed in potten en bloembakken in het voorjaar.


Phlox subulata

Deze laagblijvende,  kussenvormende soort vormt in het voorjaar clusters van kleine, platte bloemen in vrolijke kleuren zoals rood, wit, blauw, roze, purper, lavendelblauw. Ze zitten in dichte trossen aan de uiteinden van de stengels. In het Engels wordt hij ook 'moss phlox' genoemd, verwijzend naar de groeiwijze. Hij vermeerdert zich door wortelende scheuten. De smalle, naaldachtige blaadjes blijven groen in de winter. Je kan ze als bodembedekker gebruiken of in een rotstuin, stapelmuurtjes of als randplant langs een pad of tussen stapstenen, maar ook in potten en bloembakken. Na de bloei knip je ze terug om ze compact te houden. Geef ze een zonnig plekje en een goed doorlatende bodem. Vooral wintervocht moet je vermijden. MEER INFO

Phlox subulata 'Moerheimii' 


Phlox divaricata

Dit is een Noord-Amerikaanse soort die maximaal 30 cm wordt. Deze soort is niet groenblijvend maar wel geurend. Hij groeit beter op een minder zonnig plekje (halfschaduw). MEER INFO

Phlox divaricata 'Chattahoochee'

2 reacties

  • Bert A. Bert A. Ik heb sinds enkele jaren een perk Phlox Subulata en het heeft tot vorig jaar uitbundig in bloei gestaan. Nu zijn de stengels grotendeels verdord (verhout ?) , wat geen zicht is, en alleen de toppen hebben nog bloemen. Volgens de een is dat verdorren te wijten aan alle nattigheid van vorig jaar en volgens de ander had ik de planten elk jaar moeten snoeien. En dat terwijl de handelaar zegt dat er weinig of niet gesnoeid moet worden. Mag ik de planten nu na de bloei drastisch terugknippen ?
    Donderdag 11 Mei 2017 om 18:34
  • Bert A. Bert A. Rechtzetting i.v.m. Phlox Subulata.
    Tot mijn spijt heb ik - haast en spoed is ... - een vergissing begaan. De plant waar ik het in feite over wilde hebben is de "Lithodora diffusa Heavenly Blue" (parelzaad, parelkruid ... ) Mijn verontschuldigingen voor deze misser.
    Donderdag 11 Mei 2017 om 18:39

Log in om een reactie te plaatsen