MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Help, mijn Pioenen bloeien niet

33964 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 20 Maart 2020 Volg Eddy G.

De meest aangehaalde reden waarom pioenen niet willen bloeien in de tuin is omdat ze waarschijnlijk te diep zijn geplant. Er zijn echter nog andere oorzaken mogelijk.

1. TE DIEP GEPLANT

Plant pioenen zeker niet te diep. De wortelhals mag maar net onder de grond zitten. Omdat de grond in een plantgat kan inklinken, maak je de plantput best enkele weken op voorhand klaar. Let ook op met het aanbrengen van mulchlagen rond de planten. Op deze manier 'begraaf' je de planten ook! Houtpioenen moeten WEL diep geplant worden. De entplaats moet minstens 15 cm onder de grond komen.

2. STANDPLAATS

Pioenen houden niet van 'natte voeten' of een droge grond. Geef ze een plek in niet al te vochtige, goed doorlatende grond. Ze houden van rechtstreeks zonlicht. Paeonia delavayi en Paeonia lutea verdragen wel wat lichte schaduw. Wil je toch pioenen op een vochtige bodem planten, plant ze dan op 'ruggen'.

OPGELET: plant ook geen pioenen op een plaats waar er reeds pioenen hebben gestaan. In dat geval zal bodemmoeheid ontstaan omdat de bodem uitgeput is. Wil je wel op dezelfde plaats planten, vervang de bodem dan en verrijk de bodem opnieuw. De beste planttijd is het najaar maar tegenwoordig worden de planten in grote potten geteeld waardoor ze bijna jaarrond kunnen geplant worden. Als de planten in februari beginnen uitlopen kan u ze best al wat organische meststof geven die rijk is aan kalium. 

3. VERPLANTEN

Wil je pioenen verplanten, graaf de planten dan op in september of oktober op en doe dit zo voortzichtig mogelijk en hou de wortelstokken in tact. Snij het loof helemaal weg en maak de wortels schoon. Neem een scherp mes en snij de wortel in verschillende delen. Zorg ervoor dat elk worteldeel 4 of 5 ogen bezit. Laat de wonden op een schaduwrijk plekje drogen (dit vooral om infecties te voorkomen). Plant de pioenen daarna in een goed voorbereide plantput. De wortels hebben tijd nodig om zich te nestelen en daardoor is het normaal dat de planten de eerste twee jaar na het verplanten niet zullen bloeien.

4. OUDERDOM

Pioenen die reeds lange tijd op dezelfde plaats staan kunnen verminderen van bloei. Opgraven, delen en op een andere plaats planten is hier de beste oplossing.

5. VORSTSCHADE

In een voorjaar met plotseling nog zware nachtvorst in maart/april kan het gebeuren dat de knoppen bevriezen.

2 reacties

  • W. M. W. M. Nou, zo gek is dat niet. In mijn tuin komen de eerste stengels pas boven de grond. Het is nog maar maart !........
    Vrijdag 22 Maart 2019 om 10:39
  • Karin B. Karin B. Welke grond verkiest de pioen?
    is de grond losmaken rondom de wortel een hulp?
    Hoeft koemest of universele mest in het voorjaar?
    Woensdag 27 Maart 2019 om 22:01

Log in om een reactie te plaatsen