MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Plant geen bomen!

348 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Opschudding in Duitse milieukringen. Het toonaangevende tijdschrift ‘Nature’ waarschuwt voor de negatieve gevolgen van te veel bossen. Het is voor het eerst dat wetenschappers aan de hand van bewijzen ingaan tegen het idee om jonge bomen het effect van broeikasgassen te laten wegnemen.

Plant geen bomen

(Bron: Het Laatste Nieuws - 13.01.2006)

 

Planten en bossen, die totnogtoe golden als ‘weldoeners’ die de broeikasgassen neutraliseren, zouden volgens de wetenschappers in het blad Nature, zélf voor een dergelijke uitstoot zorgen. Voor een goed begrip: broeikasgassen zorgen voor de opwarming van de aarde en de verstoring van het natuurlijk evenwicht.

Totnogtoe werd aangenomen dat methaan, één van de zes schadelijke broeikasgassen, voornamelijk in de atmosfeer komt dankzij micro-organismen die in een vochtige en zuurstofarme omgeving levens, zoals moerassen en rijstvelden. Maar een team rond Frank Keppler van het Max Planck Instititut in Heidelberg maakt nu gewag van methaanemissie door jonge levende planten en gras.

De wetenschappers becijferden dat de wereldwijde vegetatie goed is voor de uitstoot van 62 tot 236 miljoen ton methaan per jaar. Dode bladeren op de bodem stoten nog eens één tot zeven miljoen ton van het gevaarlijke gas uit. In totaal komt dat neer op 10 tot 30% van de totale jaarlijkse emissie van methaan; véél meer dan werd aangenomen.

De Duitse vorsers kwamen tot hun bevindingen op basis van tests in het lab en in de natuur, aan de hand van sensoren die de uitstoot van methaan kunnen meten. ’We zijn nu geconfronteerd met de kans dat de aanplanting van nieuwe bossen de uitstoot van methaan en het broeikaseffect nog verscherpt, in plaats van het te verzachten’, luidt het commentaar van de Nieuw-Zeelandse atmosfeerspecialist David Lowe in Nature.

 

 

Reactie KU Leuven:

Bos zorgt voor flinke vermindering broeikasgas - 20/01/2006

Een bos vermindert de hoeveelheid broeikasgas 10 keer meer dan het die vergroot. Dat stelt Bart Muys van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de K.U.Leuven in reactie op een recente Duitse studie waarin werd aangetoond dat bomen en planten goed zijn voor 6,3 procent van de broeikasgasuitstoot. Deze resultaten worden volgens Muys door sommigen verkeerd geïnterpreteerd en voor politieke doeleinden misbruikt.

"Zo is de vastgestelde uitstoot van het broeikasgas methaan door bomen en planten nog steeds 10 keer kleiner dan de koolstofopslag die ze realiseren. Het kappen van bossen leidt ook niet noodzakelijk tot een afname van methaanproductie omdat de graslanden of landbouwteelten die ervoor in de plaats komen evengoed methaan produceren. Bij ander landgebruik is de methaanabsorptie van de bodem bovendien kleiner dan onder een bos", aldus Muys.

Het in Nature gepubliceerde artikel van de Duitse onderzoeker Frank Keppler van het Max Planck Institut in Heidelberg ondermijnt volgens Muys derhalve geenszins het inzicht dat bosbehoud en bosherstel zeer belangrijk zijn in de strijd tegen het broeikaseffect. "Bovendien zijn bossen van levensbelang zoals talrijke andere functies zoals het behoud van de biodiversiteit, drinkwaterbescherming en grondstofproductie", aldus Muys.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen