Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Plantajuin - Planten en verzorgen

Wat? Plantajuinen zijn ajuinen die het jaar voordien gezaaid werden en vroegtijdig als kleine bollen worden geoogst. Ze worden daarna bewaard op specifieke temperaturen. In het vroege voorjaar worden ze dan als plantgoed aangeboden.

 9.png

Planten: februari - maart – april

Oogsten: juni - juli – augustus - september   Wanneer planten ? Plantajuinen zijn vorstbestendig en kunnen dus vroeg in het voorjaar in de volle grond worden geplant. Ze kunnen ook in potjes (turfpotjes) worden geplant om daarna in volle grond te worden uitgeplant. Plantperiode van februari tot eind april. Gemakkelijke teelt: plant om de 10 cm in de rij en 20-25cm tussen de rijen. Plant het uitje met het hoofd naar boven en zorg ervoor dat het topje net nog zichtbaar is. Plant niet op een perceel waar het vorige jaar ook uien hebben gestaan.

Standplaats Voorkeur voor een zonnige, warme plaats in vruchtabre, losse, humusrijke grond. Grond die vocht vasthoudt maar met een goede drainage. Gebruik geen grond die vers bemest is (met stalmest) om ziektes (uienvlieg) te voorkomen. Gebruik ook geen stikstofrijke meststoffen (kans op ziektes zoals koprot). Zorg er ook voor dat het perceel onkruidvrij blijft. Bescherm het plantgoed eventueel tegen vogels die de uitjes kunnen losmaken.

Combinaties Uien kunnen goed gecombineerd worden met koolsoorten, bietjes, tomaten, sla. Vermijd de combinatie met bonen en erwten.

Oogsten Oogst vanaf juli-augustus, wanneer het loof geel wordt. Laat de ajuinen enkele dagen in de zon uitzweten en bewaar ze dan op een koele, donkere en goed verluchte plaats.

Soorten:
Stuttgarter: platronde ajuin die goed bewaart en een goede opbrengst geeft. (Vt-zaden)
Centurion: ronde, strokleurige ajuin die prima bewaart. Deze soort geeft ook een hogere opbrengst en kan zowat een week eerder geoogst worden. (Vt-zaden)
Setton:gele plantui met goede opbrengst en bewaarbaarheid. (Het Vlaams Zaadhuis)
Sturon: gele populaire ui met goede bewaarbaarheid en goede smaak. (Somers)
Alpha: warmebehandeld, schietvrij. Vroege soort
Red Baron: een rode plantajuin met een decoratieve kleur en een pittige smaak. (Vt-zaden, Het Vlaams Zaadhuis)
Red Brunswick: rode plantajuin

Ziektenlees meer 

MEER INFO

[Plantajuin - soorten - planten - oogsten - verzorgen -]Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen