MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Planten en gazon voorbereiden op de winter

2791 x gelezen
door Colour Your Life • Maandag 5 November 2012

Zo lang het gras groeit, zal er gemaaid moeten worden. Dat kan soms tot heel laat in het jaar nodig zijn. Gras groeit vanaf een temperatuur van 6 °C. Door nachtvorst neemt de groeisnelheid direct merkbaar af. Een tip: maai nooit een bevroren gazon. Wacht tot het gras is ontdooid. Dat geldt ook voor het blad wegharken van het gazon. Door het belopen van bevroren gras kunnen lelijke plekken ontstaan die vaak pas in het voorjaar (verbruind) goed zichtbaar worden. Natuurlijk moet het blad wel regelmatig worden weggehaald, want als het te lang blijft liggen, kan het gras eronder gaan schimmelen.

Op de open grond tussen heesters is het goed als daar blad blijft liggen. Hetzelfde is waar voor blad dat terecht komt op de niet wintergroene vaste planten. Zo’n bladerlaag op die afstervende plantenmassa zorgt voor extra winterbescherming voor de wortels eronder. Dat is de natuurlijke gang van zaken en goed. Opruimen komt wel in het voorjaar. En als er over een paar maanden rijp op al die uitgebloeide stengels e.d. aangroeit, kan dat een feeëriek plaatje opleveren. Dat kan echt prachtig zijn.

Het najaar is ook een goede tijd om nieuwe vaste planten in te planten. Tot en met september geldt dat ook voor wintergroene heesters en coniferen die met ingegaasde kluit worden geleverd. De beste plantperiode voor bladverliezende bomen en heesters is vanaf oktober. Dat geldt ook voor rozen. Uiteraard alleen planten bij vorstvrij weer en als er geen vorst (meer) in de grond zit. Waar u een border ‘schoon maakt’ kunt u de kale grond boven de wortels en rondom de planten het beste afstrooien met een laag potgrond of (bij zure-grondplanten) met tuinturf.

Ga in deze tijd van het jaar niet mesten. De planten doen er nu niets mee. Met uitzondering van speciale stikstofvrije mest voor het gazon dat de wortelvorming van de grasplanten bevordert.
Dit is ook de meest geschikte periode om zware snoei-ingrepen uit te voeren. Bijvoorbeeld het weghalen van grote takken bij bomen. De kans op infecties is nu vrij klein. De bomen kunnen nog voor de winter echt invalt de wonden sluiten en u ziet beter wat u doet zonder al dat blad aan de takken. Vergeet ook uw vijver niet – als u die heeft . Zorg dat er geen blad in kan waaien (net erover en daar regelmatig het blad afhalen).

TIP
Breng de kuipplanten tijdig in hun winterberging. Dan kunt u er volgend jaar weer plezier van hebben en zullen veel planten nog mooier en groter worden.
 

Lees verder op Colour Your Life »

2 reacties

  • Roel G. Roel G. Ik ben het niet eens met de stelling, dat grote takken van bomen nu gesnoeid moeten worden. De sapstroom staat stil en wonden worden nu niet meer afgesloten. Het is misschien lastiger maar de beste tijd is toch echt de zomer!
    Vrijdag 9 November 2012 om 19:56
  • Ferdinand V. Ferdinand V. Snoeien doe je best juist voor dat de bladen beginnen te verkleuren . Dat vind ik de beste tijd.
    Zaterdag 10 November 2012 om 01:35

Log in om een reactie te plaatsen