MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Planten lijden onder zweetlucht van bomen

249 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Planten lijden onder zweetlucht van bomen


Planten die aantrekkelijk zijn voor insecten als rupsen, kunnen beter niet naast eiken, wilgen of populieren staan. De zweetlucht die deze bomen afscheiden verjaagt de sluipwesp, die de plantenetende insecten normaal gesproken aanvalt. Dat blijkt uit onderzoek van Duitse en Nederlandse wetenschappers. Volgens de onderzoekers overheerst de zweetlucht van de bomen het noodsignaal dat de aangevreten plant uitzendt. Zo'n noodsignaal heeft ook een bepaald luchtje, dat zogeheten lijfwachtinsecten aantrekt.

Plantenzweet ofwel isopreen is een gas, dat planten afscheiden als de temperatuur stijgt. Het is de meest voorkomende geurstof van planten in de atmosfeer. Lang niet alle planten stoten een zweetlucht uit. Maar bomen en planten die dat wel doen, zullen steeds meer gaan zweten als gevolg van de klimaatverandering.

De entomologen (insectendeskundigen) brachten een gen dat de isopreenproductie van een populier regelt over op de zandraket, een onkruid dat zelf geen isopreen maakt. Het bleek dat de plantenetende insecten geen last hadden van het plantenzweet. Evenmin haperde het geurende noodsignaal van de zandraket. Maar de sluipwespen lieten het plantje links liggen.

De Duitse en Nederlandse wetenschappers zijn de eersten die een verband hebben gelegd tussen plantenzweet en het gedrag van insecten. Zij publiceren hun bevindingen deze week in de online-editie van Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Oktober 2008/ Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen