Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Planten nemen minder water op door wijzigend klimaat

114 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Planten nemen minder water op door wijzigend klimaat


De klimatologische modellen onderschatten de impact van de opwarming van de Aarde op planten, en als gevolg daarvan het risico op overstromingen. Dat staat in een Britse studie die deze week gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Volgens de studie van het Hadley Centrum in Exeter houden de overstromingsmodellen op dit moment geen rekening met de effecten van CO2 op planten. Planten voeden zich via hun wortels met water en transpireren via de poriën in hun bladeren. Die openen zich minder wanneer de concentratie van CO2 verhoogt. Op die manier kunnen planten minder transpireren, dus water opnemen, en stapelt het water in de ondergrond zich op.

De afgelopen eeuw is het debiet van de belangrijkste rivieren in de wereld met vier procent gestegen. De globale temperatuur nam met 0,8 procent toe. Doordat de hoeveelheid CO2 in de lucht zal verdubbelen, zal het aantal overstromingen met zes procent stijgen. Tot nu toe werd enkel rekening gehouden met energetische wijzigingen in de atmosfeer bij de berekening van overstromingsrisico's. En nog niet met het feit dat de hevige regenval op verzadigde bodems zou vallen, aldus de studie. De positieve keerzijde van de medaille is dat het aantal droogtes minder erg zijn dan verwacht.

Bron: BelgaReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen