MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Planten verbeteren de luchtkwaliteit in de huiskamer.

1581 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit in de huiskamer.


Planten zijn er niet enkel voor het decoratieve element. Het gebruik van planten in de huiskamer stijgt ook door het feit dat onderzoek aantoont dat planten een gunstig effect hebben op de luchtkwaliteit en het ‘indoorklimaat’. Ze zijn niet enkel in staat om toxische stoffen uit de lucht te zuiveren, zij kunnen ook voor de nodige vochtigheid in de lucht zorgen tijdens de wintermaanden. Onderzoekers zijn nu ook documentatie aan het verzamelen rond het feit dat planten een prima middel tegen stress zijn. chlorophytum.jpg

Verwijderen van toxische stoffen uit de lucht Het is proefondervindelijk bewezen dat sommige planten over bepaalde gunstige eigenschappen beschikken op het gebied van verwijderen van toxische stoffen uit de lucht. Ondermeer plastic, schoonmaakmiddelen, lakmiddelen en sommige bouwmaterialen zijn grote boosdoeners op het gebied van uitstoten van formaldehyde, xyleen, benzeen en fenol in de huiskamer. Studies hebben aangetoond dat één enkele Chlorophytum, Ficus benjamina of Epipremnum in staat is om het maximum gehalte van formaldehyde in een ruimte van 50 m3 te verwijderen in anderhalf uur. Ook Hedera is een prima zuiveraar.

De lucht wordt gezuiverd wanneer de plant de toxische stoffen neutraliseert via de bladeren: de CO2 in de lucht wordt omgezet in zuurstof. Hoe groter de plant is en hoe sneller ze groeit hoe beter de werking.

Planten voegen vocht toe aan droge lucht Vocht wordt toegevoegd aan de lucht wanneer de plant zuurstof afgeeft. De aanbevolen relatieve luchtvochtigheid ligt tussen 25-60% in een huiskamer. Het laagst in de winter en het hoogst in de zomer. Als we echter in de winter de verwarming aanzetten, wordt de lucht vaak zo droog dat de relatieve luchtvochtigheid onder het aanbevolen percentage zakt. Dit kan aanleiding geven tot huidirritatie, rode ogen, neus- en keelproblemen.

Hoge temperaturen kunnen ook ons concentratievermogen beïnvloeden. In deze optiek kunnen planten gebruikt worden om de temperatuur te regelen, want het luchtzuiveringsproces doet ook de luchttemperatuur dalen.

Meer planten – minder ziektedagen Tove Fjeld een Noors wetenschapper, onderzocht ziekte en - afwezigheid door ziekte - in een kantooromgeving waar de helft was voorzien van planten en de andere helft niet. Het resultaat toonde aan dat bij bedienden die omringd waren met planten de afwezigheid daalde met 52% op gebied van de vaak voorkomende ziektes zoals verkoudheden, huidirritaties, kortademigheid….

Een ander onderzoek richtte zich op een shopping centrum. Hier werd een ‘groene ruimte’ aangelegd. Bij navraag bleke dat 70% van de bezoekers vond dat deze groene ruimte de atmosfeer in het centrum sterk verbeterde. Door dit feit bezocht men het shopping center ook meer regelmatig.

AANVULLEND ARTIKEL:  LUCHTZUIVERENDE KAMERPLANTEN

[Planten zuiveren de luchtkwaliteit - luchtzuiverende kamerplanten./artikel.asp?id=18563   en /artikel.asp?id=4641]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen